4/5 Smutné osudy: Příběh Manor / Marussia

V roce 2009 FIA otevřela startovní listinu novým týmům ve stínu vyděračského přístupu automobilek. Některá uskupení rozličné struktury toho využila, ale jak ukazují díly našeho seriálu Smutné osudy, neudělala zrovna díru do světa F1.

Štítky: FIA Manor Marussia Zveřejněno 28. 08 2019 — Tomáš Richtr

Podobně jako Campos se Manor do formule 1 pod svým originálním jménem nikdy nedostal. Původní záměr daly dohromady Manor Motorsport a Wirth Research. Nick Wirth svého času vlastnil tým Simtek, v jehož voze zahynul Roland Ratzenberger v Imole roku 1994.

Na konci listopadu 2009 bylo oznámeno, že tým bude závodit pod jménem Virgin Racing. Na Silvestra 2011 se tým přejmenoval na Marussia F1 Team. Tým ale provázela tragická smůla: během testů na letišti Duxford narazila testovací pilotka María de Villotová do kamionu a svým poraněním hlavy a oka o rok později podlehla.

Při GP Japonska 2014 narazil pilot týmu Jules Bianchi do traktorového jeřábu a následně svým zraněním podlehl v červenci 2015.

Do GP Ruska 2014 nasadil tým jen jeden vůz a zbývajících závodů sezony už se nezúčastnil a požádal o nucenou správu. Z ní tým vysvobodil britský podnikatel Stephen Fitzpatrick, takže stáj mohla nastoupit do sezony 2015.
Fitzpatrick se ale rozhádal se šéfy týmu Graemem Lowdonem a Johnem Boothem, kteří rezignovali na své funkce.

Tým byl přejmenován na Manor Racing, ale před startem sezony 2017 zkracovala holdingová společnost Just Racing Services a tým zmizel ze světa.

Diskuse k článku

Napsat komentář