Reakce na kritiku? Týmy by možná neměly mít právo FIA kritizovat

Jean Todt, který v pátek skončil v pozici prezidenta Mezinárodní automobilové federace, ještě před svým odchodem nabídl médiím zajímavé prohlášení. V něm se zamýšlí nad tím, zda je vhodné, aby činovníci formule vůbec měli právo kritizovat řídící orgán.

Štítky: FIA Jean Todt Zveřejněno 18. 12 2021 — Lukáš Štěrovský

Todt tak reaguje na negativní komentáře Mercedesu o „zmanipulované“ Velké ceně Abú Dhabi a „ukradeném titulu“ Lewise Hamiltona. „Samozřejmě, že se vždy můžeme zlepšit,“ přiznal Todt. „Ale je třeba jednat slušně.

Četl jsem, že prezident fotbalového klubu Lyon – což je jeden z nejvýznačnějších týmů – dostal zákaz činnosti na 10 zápasů, protože se špatně vyjádřil o rozhodčím. Takže jsme možná příliš tolerantní, chápete?

Na jednu stranu cítím, že je důležité vést dialog mezi řídícím orgánem, mezi týmy, mezi jezdci, mezi držiteli komerčních práv, ale nemělo by se to obracet proti nám,“ vysvětlil.

Šéfové týmů už si na ředitele závodu vyskakovat nebudou, zvažuje FIA

Přesto FIA plánuje přezkoumat události z konce i průběhu letošní sezony tak, aby mohla konkretizovat, co přesně se smí a nesmí. „Kritiku chápu, svým způsobem je to lidské. V zápalu akce to každý nějak vnímá.

Na druhé straně máme ředitele závodů, komisaře s nezaujatým pohledem… Nejsme dokonalí, proto jsem navrhl úplnou revizi pravidel, abychom ve světle nedávných událostí zjistili, co je třeba zlepšit,“ dodal odcházející šéf FIA, který podle svých slov i nadále bude sledovat velké ceny.