Šéf formule 1 připouští možnost změn v Monaku

Jeden z šéfů formule 1 Ross Brawn oznámil, že by rád provedl několik změn v rámci Grand Prix Monaka. I podle slov Lewise Hamiltona není okruh zábavný.

Štítky: Monako Ross Brawn Zveřejněno 27. 05 2021 — Vašek Štěpánek

„Je to okruh s bohatou historií a skvělou atmosférou. Myslím, že každý pilot chce v těchto ulicích vyhrát. Jsme si ale vědomi omezení, která tato trať má,“ uvedl Brawn v jednom z rozhovorů.

Průměrný závod v Monaku nabídne zhruba dvacet předjížděcích manévrů, z toho je ale drtivá většina přes pit-stopy. Někdy do podoby pořadí promluví i výjezd Safety Caru. Obecně je to ale na formuli 1 velmi málo.

„Lidé se často ptají, proč nezměníme pneumatiky a podobné věci. Pravda je ale taková, že týmy se velmi rychle adaptují. Před pár byl závod v Singapuru, kde byly velmi měkké pneumatiky. Piloti si ale poradili tak, že jeli až příliš pomalu.

Vznikl z toho dlouhý vláček, ve kterém se nepředjíždělo. Není jednoduché změnit jednu věc jen tak, protože týmy si vždy najdou cestu, jak to obejít.“

Okruh v Monaku je kritizován již řadu let. Jedinou reálnou možností na předjetí je buďto overcut nebo undercut během zastávek v boxech

„Není to poprvé, co se někdo snaží provést změny na tamním okruhu. Prakticky nikdo se v minulosti nedostal tak daleko, aby projekt zrealizoval. Nyní máme k dispozici ale příslušné nástroje, například simulátory, se kterými pracují opravdu chytří lidé a ti zjistí, co se dá dělat,“ uzavřel Brawn.

Ani Lewis Hamilton není z okruhu nadšený

„Byl jsem opravdu šťastný, když závod konečně skončil. Byl opravdu dlouhý,“ stěžuje si sedminásobný mistr světa.

Pilot Mercedesu závod dokončil až na sedmém místě, jelikož se před něj během svých pit-stopů dostali Sebastian Vettel a Sergio Pérez.

„Říkám to pořád dokola. Nezáleží ani tak na pozici, kterou máte. Jde o to, že okruh není vůbec zábavný. Jistě, když tady vyhrajete, je to naprosto skvělé, ale jinak zde nemůžete s nikým bojovat, nemůžete vlastně ani na nikoho pořádně tlačit.

Myslím si, že i když je člověk ve vedení, tak se nudí. Řekl bych, že Max prožil jedno velmi klidné odpoledne,“ kritizuje monacký okruh Hamilton.

Teprve budoucí události odhalí, co se s okruhem skutečně stane, zda vůbec dojde k jeho plánovaným úpravám, nebo zda bude z kalendáře F1 vyškrtnut.