Není to poprvé, když automobilka opustí F1, ale její motory zůstanou

Honda na konci letošního roku opustí formuli 1, její pohonné jednotky si ale Red Bull s největší pravděpodobností ponechá, avšak pod jiným názvem. Není to příliš obvyklý tah, ale není v historii formule 1 unikátním.

Štítky: Honda Red Bull Zveřejněno 31. 01 2021 — Petr Čermák

Když automobilka opustí formuli 1, většinou odchází i jako výrobce motorů. Příkladem může být odchod BMW. Někdy se ale automobilka může s týmy dohodnout a svůj motor jim poskytnout – např. Toyota, která opustila formuli 1 na konci sezony 2009, nabídla svůj motor a vůz týmu Stefan GP pro rok 2010. Na startovní rošt se ale tenhle tým nikdy nepodíval.

Jindy pak může automobilka přenechat svou technologii nezávislému výrobci. V historii formule 1 bylo takových případů několik, pojďme se na ně tedy podívat.

Megatron

Když se v roce 1986 rozhodlo BMW formuli 1 opustit, prodalo své motory M12/13 týmu Arrows, který je v následujících dvou letech označoval jako Megatron.

BMW se nakonec rozhodlo ještě na jeden rok své jméno ve formuli 1 ponechat, takže se na startovním roštu objevily dva shodné motory pojmenované jako BMW a Megatron. Zatímco pro tým Brabham odlaďovalo pohonnou jednotku přímo BMW, pro Arrows to dělala švýcarská společnost Heini Mader.

Motory Megatron fungovaly poměrně dobře. Arrows se dokonce jednou dostal na stupně vítězů, a to s Eddiem Cheeverem během GP Itálie 1987. Motory Megatron využíval i tým Ligier, avšak oproti Arrowsu neúspěšně.

Mugen-Honda

Společnost Mugen byla vždy Hondě velmi blízká. Založil ji totiž Hirotoši Honda, syn zakladatele samotné automobilky, přesto Mugen nikdy nespadal do koncernu Hondy.

Mugen se začal o formuli 1 zajímat v 90. letech a časem dokonce připravoval tovární motory Hondy pro tým Tyrrell. Po odchodu Hondy převzal Mugen vývoj její pohonné jednotky a nějakou dobu dodával motory Lotusu nebo Ligieru. S Ligierem dosáhl Mugen úspěchu v GP Monaka 1996 – tehdy famózně zvítězil Olivier Panis.

Honda se však časem rozhodla do formule 1 vrátit a postupně projekt Mugenu přebírala zpět. V roce 1998 se už jednalo prakticky o ryzí tovární motory, ačkoliv v kombinaci s týmem Jordan nesly název Mugen-Honda. Pod svým názvem je Honda začala vydávat opět až v roce 2000 ve spolupráci s týmem BAR.

Formule E spouští virtuální šampionát, připojí se i český reprezentant Štefanko

Mecachrome/Supertec

Renault opustil formuli 1 jako tovární tým už v roce 1985, ale jako dodavatel motorů pokračoval dále až do roku 1997. Ačkoliv se Renaultu ve spojení s Williamsem dařilo, rozhodla se francouzská automobilka své působení v královně motorsportu ukončit.

Technologii a vývoj motorů Renault odkoupila francouzská společnost Mecachrome, která automobilce v předchozích letech pomáhala s vývojem. Mecachrome pak dodával motory Williamsu a Benettonu. V případě Benettonu však nesly motory název Playlife.

Od roku 1999 nesly motory název společnosti Supertec, kterou vlastnil Flavio Briatore. Dodávky motorů se rozšířily i na nově vzniklý tým BAR. V roce 2000 pak Supertec dodával motory pouze Benettonu a Arrowsu.

Zatímco v roce 1997 byly motory Renault jednoznačně nejlepšími ve startovním poli, o tři roky později tomu tak už dávno nebylo. Supertec nebyl schopen vývoj financovat, přesto se mu ale povedlo během tří sezon získat 12 stupňů vítězů.

Asiatech

Když v roce 2000 opustil Peugeot formuli 1, rozhodla se francouzská automobilka prodat své zázemí a vývoj motorů společnosti Asiatech. Nový majitel měl veliké ambice a pětiletý plán, který měl vést k podpoře týmu s šancí na zisk mistrovského titulu.

Skutečnost ale byla jiná. V roce 2001 dodával Asiatech motory týmu Arrows, ale za slabé výkony byl dodavatel kritizován šéfem týmu Tomem Walkinshawem. V roce 2002 se tak Asiatech přesunul k Minardi.

Ani tu ale nepochodil a Asiatech musel hledat pro sezonu 2003 opět nového partnera. Dokonce odhalil nový model, který měl přinést větší spolehlivost a výkon, ale žádný tým se o dodávku motorů nepřihlásil. Projekt byl tak na konci roku 2002 definitivně ukončen.

Gaslyho přístup u Red Bullu nefungoval, prozradil Verstappen