Vettel na adresu Leclerca: Někdy v něm vidím sám sebe

V nájezdu do posledního kola se zdálo, že pro Ferrari urve stupně vítězů Charles Leclerc. Jenže Monačan chyboval v souboji se Sergiem Pérezem a toho využil Sebastian Vettel, který proklouzl vpřed. Leclerc se po závodě hněval sám na sebe, čehož si všiml i jeho týmový kolega.

Štítky: Charles Leclerc Sebastian Vettel Zveřejněno 22. 11 2020 — Petr Čermák

Sebastian Vettel v Turecku předváděl výkony hodné čtyřnásobného mistra světa. Po startu z 11. místa poskočil o sedm míst výš, následně pak využil Hamiltonovy chyby a protlačil se na prozatímní stupně vítězů. Svou vyspělou jízdou znemožňoval Lewisi Hamiltonovi postup vpřed a pole vyklidil teprve svým pit stopem. Vettelovo tempo ale v pozdní fázi závodu nestačilo na Charlese Leclerca, který Vettela překonal.

Do posledního kola vjížděl Sebastian Vettel na čtvrtém místě, před ním jeli Sergio Pérez na druhé pozici a Charles Leclerc na třetí pozici. Vzájemně spolu svedli souboj, který vyprovokovala Mexičanova chyba v deváté zatáčce. Leclerc ale podlehl tlaku a chyboval v nájezdu do dvanácté zatáčky, čehož využil čtvrtý Vettel.

Leclerc se po závodě vztekal a ze ztráty třetího místa byl velmi rozrušený. V týmovém rádiu nadával sám na sebe podobně jako vloni v ázerbájdžánské kvalifikaci, kde se mu povedlo v druhé části havarovat.

Sebastiana Vettela se po závodě novináři dotázali, zda prohození pozic obou jezdců Scuderie neovlivní jejich vzájemný vztah.

„Podle mě je (celý incident) irelevantní, abych byl upřímný,“ myslí si čtyřnásobný šampion, který se na stupně vítězů podíval v letošní sezoně poprvé. „Turecko je pro mě výjimečné místo, právě zde jsem zahájil svou kariéru. Když si vzpomenu na dobu před mnoha lety, vidím v Charlesovi sám sebe.“

Od pokuty po nejrychlejší čas: Vettelova turecká premiéra

„Je mnohem mladší než já a je velmi rychlý. Ještě jsem s ním nemluvil, ale až ho potkám, řeknu mu, že nezáleží, pokud na stupně vítězů nedosáhl, jelikož je mladý a má před sebou ještě mnoho úspěšných let a mnoho trofejí. Věřím v to.“

„Je normální, že je naštvaný, udělal chybu a ztratil stupně vítězů, ale jak jsem řekl, určitě se náš vztah nijak nezmění. Jsem dostatečně vyzrálý, určitě nedovolím takovým maličkostem pošramotit náš vztah.“

„Mám radost z jeho úspěchů – ať už těch, které získal, nebo z těch, které teprve přijdou. Je to velmi dobrý kluk. Turecko bylo bezpochyby složitým závodem pro nás všechny a bylo několik momentů, kdy nebylo daleko od nehody. Je těžké přijmout ztrátu třetího místa, obzvlášť pak v posledním kole.“

Po GP Turecka mají oba jezdci v letošní sezoně na svém kontě minimálně jedny stupně vítězů, nebude se tedy opakovat scénář z roku 2014 – tehdy sbíral trofeje jen Fernando Alonso, Kimi Räikkönen skončil nejlépe na čtvrtém místě.

Studenti vyrobili elektromobil z odpadků