Lando Norris vyhrál virtuální IndyCar závod v Americe. Nechal nahlédnout do tajů formule 1

V rozličném světě různých virtuálních závodů došlo k zajímavé události. Jelikož mají virtuální velké ceny F1 tento víkend přestávku (jede se příští víkend v neděli), pilot McLarenu Lando Norris přijal nabídku k účasti v amerických formulích IndyCar, které také pořádají svou virtuální sérii. V sobotu se jelo na Okruhu Amerik, tedy dějišti Velké ceny USA vozů formule 1. Norris závod 33 pilotů vyhrál. Ale zadarmo to nebylo. Poctivá příprava obsahovala trénink a technické brífinky, které si co do složitosti nezadají s těmi z reálného světa formule 1.

Štítky: eSports Lando Norris Zveřejněno 25. 04 2020 — Tomáš Richtr

Jedna z největších hvězd formule 1, pilot McLarenu Lando Norris, vyhrál virtuální závod amerických formulí IndyCar na Okruhu Amerik v Austinu. Byla to jeho premiéra, ve které navíc získal první místo na startu.

Oproti formuli 1, která ve virtuálním světě během přestávky vynucené současnou globální pandemií závodí na platformě vlastní videohry F1 2019, jezdí IndyCar na systému iRacing. iRacing je placenou videoherní službou od iRacing.com Motorsport Simulations. Na rozdíl od F1 2019, která je co do náročnosti ovládání formule jednodušší za účelem oslovit širší publikum, si iRacing dává za cíl nabídnout podstatně realističtější zážitek. Nároky na využívání takové služby jsou ale technicky, finančně a časově náročnější.

Start virtuálního závodu IndyCar v dějišti GP USA formule 1

Lando Norris ve světě virtuálního závodního prostředí doslova vyrůstá. Paradoxem je, že ačkoli se pokusil zúčastnit všech dosavadních tří virtuálních velkých cen F1 v Bahrajnu, Austrálii a Číně, technické problémy mu to doposud znemožnily. Austrálii a Čínu tak vyhrál jeho rival z Ferrari Charles Leclerc, úvodní oficiální závod F1 v Bahrajnu vyhrál člen jezdecké akademie Renaultu F1 a pilot F2 týmu UNI-Virtuosi, Číňan Guanyu Zhou.

Že je pilot McLarenu Lando Norris mimořádně schopným závodníkem, ať už ve světě reálném nebo virtuálním, o tom není pochyb. Norrisova popularita je umocněna také jeho otevřeností veřejnosti. Norris totiž vše, co ve světě virtuálního závodění zažívá, živě streamuje na svém osobním profilu platformy Twitch, která je pro účel on-line prezentace aktivit individuálních osobností přímo určená. Pro fanoušky konkrétního pilota je takový stream velmi atraktivní.

V jednom z Twitch videí Lando Norris živě streamoval svůj technický brífink z přípravy na svou IndyCar premiéru v Austinu:

Je o to zajímavější, že ke své přípravě Lando Norris využil služeb svého závodního inženýra Andrewa Jarvise, který se na konci roku 2019 (v opravdovém světě) přesunul k aktivitám McLarenu v IndyCar. Přepis celé technické komunikace mezi Norrisem a Jarvisem dává tušit úroveň přípravy každého pilota F1 na opravdové velké ceny.

Textový přepis části technického debriefingu Landa Norrise v přípravě na jeho premiéru ve virtuálním závodě IndyCar na Okruhu Amerik

Není bez zajímavosti, že na druhém místě amerického e-závodu dojel Norrisův týmový kolega v americké stáji Arrow McLaren SP, dvacetiletý Mexičan Patricio O’Ward, šampion americké obdoby formule 2, Indy Lights.

Záznam závodu, který Lando Norris vyhrál, lze zhlédnout zde:

Dalším virtuálním závodem IndyCar bude slavných 500 mil Indianapolis, zkrácených na 175 mil, tedy 70 kol místo reálných 200. Zaručenou účast mají permanentní týmy reálného seriálu IndyCar, vítězové opravdové Indy 500, kteří se zúčastnili virtuálních IndyCar závodů, a vítězové virtuálních závodů, tedy nově také Lando Norris. Který se nechal slyšet, že by si rád vyzkoušel opravdovou účast v opravdovém IndyCar. Není se co divit!

Diskuse k článku

Napsat komentář