Pérez teď musí vyhrát i na tradičním okruhu

Sergio Pérez potvrdil svou sílu na městských okruzích a v Ázerbájdžánu si dojel pro druhé vítězství v letošní sezoně. Šéf týmu Christian Horner proto prohlásil, že ‚Checo‘ musí odteď vyhrávat i na běžných okruzích, chce-li bojovat o titul mistra světa.

Štítky: Christian Horner Red Bull Sergio Pérez Zveřejněno 2. 05 2023 — Vašek Štěpánek

Sergio Pérez ve své kariéře vyhrál zatím šest závodů. Celkem pět triumfů přišlo na městské trati a jen jednou se Pérez radoval na klasickém okruhu. Konkrétně v Bahrajnu v roce 2020, kdy ještě jezdil pro tým Racing Point – dnešní Aston Martin.

„Checo v Baku definitivně potvrdil svou přezdívku – je králem městských okruhů. Celý víkend předváděl skvělé výkony. Podařilo se mu vyhrát sprint a o den později také hlavní závod. Jak už jsem řekl, předvedl naprosto skvělou jízdu,“ uvedl šéf Red Bullu.

Sergio Pérez se v nedělní Grand Prix Ázerbájdžánu dostal do vedení poté, co Max Verstappen zajel do boxů a následně na trať vyjel Safety car. Mexičan využil zpomaleného tempa na trati a po své zastávce se vrátil na první místo, které už nepustil.

Podle Christiana Hornera Pérez na Safety caru vydělal, pravděpodobně by ale dokázal závod vyhrát i bez zpomalovacího vozidla. „Checovi nepochybně nahrál výjezd Safety caru, který mu nabídl první místo a on této příležitosti dokonale využil.

Nemyslím si ale, že v Baku vyhrál jen díky tomu. Před Safety carem se držel Maxe a po restartu závodu mu nedal šanci. Checo skvěle kontroloval tempo, držel si Maxe za sebou a vždy byl schopen odpovědět na rychlost, kterou měl Max.

Proto jsem toho názoru, že Safety car Checovi nahrál, ale zbytek hry už si dohrál sám. Využil příležitosti a dovezl auto do cíle na prvním místě. Zkrátka předvedl jeden z nejlepších výkonů ve své kariéře,“ rozpovídal se o situaci v Baku Horner.

Otázkou je, jak na tom bude Pérezova forma až se kolotoč F1 vrátí na klasické okruhy. Miami, které nyní následuje, je víceméně městskou tratí, ale poté už přijdou známé a běžné tratě. Pokud se bude chtít Pérez utkat o titul, musí podobné výkony předvádět i nadále.

„Nyní to je na Checovi. Letošní auto mu sedí víc než loňské, ale pořád se neví, jakou bude mít rychlost až se vrátíme do Evropy. Pokud bude chtít bojovat o titul, bude muset takové výkony předvádět pořád, a to nám ukáže teprve čas.

Myslím si, že pokud bude v prvních dvou závodech na klasických tratích stíhat tempu Maxe anebo pokud rovnou oba závody Checo vyhraje, dostane se do toho. Bude na takové vlně, díky které by mohl pomýšlet na boj o titul mistra světa,“ dodal k Pérezovi Horner.