Osmdesátiletý Marko: Naši soupeři už letos titul nevyhrají

Poradce Red Bullu Helmut Marko je naprosto ochoten akceptovat, že Red Bull získá v roce 2023 potřetí za sebou titul mistra světa jezdců.

Štítky: Helmut Marko Red Bull Zveřejněno 27. 04 2023 — GPF1.cz

Tento víkend v Baku bude mít premiéru upravený formát prvního sprintového víkendu sezóny, který zahrnuje samostatné kvalifikace pro krátký i dlouhý závod. Vítěz titulu a lídr pořadí jezdců pro rok 2023 Max Verstappen dal jasně najevo, že není fanouškem nejnovější iniciativy na posílení “show” F1.

“Pokud vyhraje, okamžitě změní názor,” usmál se Helmut Marko, vrcholný manažer Red Bullu, který ve čtvrtek oslaví 80. narozeniny, pro deník Osterreich. “Já to vidím jinak,” dodal Rakušan. “Pro pořadatele je lepší pátek i sobota, platící diváci dostanou lepší podívanou a všichni mají více akce.”

Za normálních okolností by mohl být lídr světového šampionátu ke změnám pravidel uprostřed sezony skeptičtější, protože by to mohlo dát soupeřům výhodu. Marko však nezní znepokojeně, i když připouští, že Mercedes nyní zřejmě snižuje náskok poté, co uznal neúspěch koncepce minimalistických bočnic.

“Oni obracejí svůj design vzhůru nohama, zatímco my jsme omezeni v aerodynamickém vývoji,” řekl. “Ostatní mohou vyhrát jeden nebo dva závody,” dodal Marko, “ale na mistrovství světa to stačit nebude.”

Na závěr se Marko na otázku, jak oslaví své čtvrteční 80. narozeniny, usmál: “V letadle do Baku. Nechci kolem toho dělat žádný velký rozruch. Vítězství v Baku by bylo tím nejlepším dárkem.”

KOLO na KOLO OKOLO Česka