Sauber se postupně mění v Audi

Německý výrobce automobilů Audi koupil menšinový podíl Sauber, to potvrdil tým formule 1.

Štítky: Audi Sauber Zveřejněno 30. 01 2023 — Jiří Košta

Sauber, který provozuje tým Alfa Romeo, který v současnosti soutěží v F1, bude partnerem Audi jako týmu výrobce pro jejich první vstup do tohoto sportu v roce 2026. Příchod Audi je načasován tak, aby se shodoval se zavedením nových předpisů pro pohonné jednotky.

Sauber v prohlášení potvrdil, že Audi získalo podíl v jeho skupině. Tento krok přichází poté, co výrobce zahájil náborový proces pro svůj vstup do F1 a zahájil práce na vybudování nového zařízení pro vývoj jejich pohonných jednotek pro F1 v kompetenčním centru motoristického sportu Audi v Neuberg an der Donau.

„Skupina Sauber s potěšením oznamuje, že podle plánů nastíněných v říjnu loňského roku získala Audi v lednu 2023 menšinový podíl ve skupině Sauber. Je to důležitý milník na cestě ke vstupu Audi do formule 1, plánovanému na rok 2026, pro který bude skupina Sauber strategickým partnerem německé značky.”

Koncem loňského roku Sauber najal bývalého šéfa týmu McLaren Andreu Seidla jako nového generálního ředitele skupiny, aby dohlížel na přechod týmu do továrního týmu Audi. Jmenování Seidla uvítal technický ředitel Audi Oliver Hoffmann.

„Andreas Seidl má rozsáhlé zkušenosti s vedoucími rolemi napříč programy motoristického sportu na straně výrobce i týmu formule 1,” řekl Hoffmann. „Jeho traťový rekord v motoristickém sportu je působivý.”

Alessandro Alunni Bravi byl minulý týden jmenován novým zástupcem týmu F1, což mu svěřilo odpovědnost za všechny povinnosti, které se od šéfa týmu během všech podniků F1 očekávají.

Sauber bude soutěžit jako Alfa Romeo pro poslední sezonu v roce 2023, než jejich partnerství s italskou značkou skončí. Alfa Romeo skončila šestá v poháru konstruktérů 2022 a pro rok 2023 si zachová svou jezdeckou sestavu Valtteri Bottas a Zhou Guanyu. Svůj nový vůz představí 7. února.

Vandoorne dostal vysokou penalizaci, protože měl ve volantu “glitch”