Ve stejném autě nemá Verstappen sobě rovného

Max Verstappen zlepšil svůj výkon na úroveň, o níž šéf jeho týmu Christian Horner pochybuje, že by se mu mohl rovnat jakýkoli soupeř, a to i ve stejném voze

Štítky: Christian Horner Max Verstappen Red Bull Zveřejněno 23. 11 2022 — Jiří Košta

Tento 25letý pilot je nyní dvojnásobným mistrem světa poté, co letos vyhrál rekordních 15 z 22 velkých cen. Letošní titul si zajistil se čtyřmi závody k dobru, navzdory technickým problémům, které ho vyřadily ze dvou z prvních tří závodů.

Horner věří, že jeho řidič je v tuto chvíli ve vlastní třídě. „Myslím, že Max funguje na úrovni, o které si nejsem jistý, že způsob, jakým v tuto chvíli jezdí ve stejném ve stejném vybavení, bude schopen zopakovat to, co dělal letos,“ řekl médiím.

Verstappenův týmový kolega Sergio Pérez letos těsně nepřekonal Charlese Leclerca v souboji o druhé místo v šampionátu. Horner pochválil jezdce Ferrari, který byl Verstappenovým nejdůslednějším soupeřem v roce 2022.

„Musím Charlesovi poblahopřát. Letos jel extrémně dobře, měl samozřejmě také hodně smůly, stejně jako občas naši jezdci. Ale byl to skvělý jezdec, proti kterému se dalo závodit, a byl vždy velmi spravedlivý a myslím si, že se příští rok určitě vrátí a bude tvrdě bojovat.”

Sergio Pérez vyhrál dva závody, dosáhl první pole position v kariéře a 11krát skončil na stupních vítězů na cestě ke třetímu místu v šampionátu. Horner řekl, že Perez a Verstappen v roce 2022 zvýšili svůj výkon na novou úroveň.

„Oba naši jezdci mají ve formuli 1 své nejlepší sezony. Max byl letos opravdu vynikající, po vítězství v šampionátu před 12 měsíci udělal další krok a myslet si, že vyhrál 15 velkých cen a dva závody ve sprintu, je, když jsem začínal, bylo to jen 17 závodů. Je to neuvěřitelné.

„Jako tým jsme vyhráli 17 velkých cen, pět umístění jedna-dva, první a třetí v šampionátu jezdců, mistry světa konstruktérů, myslím, že 750 bodů v šampionátu konstruktérů, překonali jsme všechny své vlastní rekordy, stejně jako rekordy formule 1. Je zřejmé, že v sezoně došlo k několika vzestupům a pádům, ale když se na to podíváte jako celek, byl to pro tým vynikající rok.”

Hybridní Mitsubishi ASX přichází na trh, kompletně kopíruje Renault