Méně tréninků během víkendu, více bojů “o něco”

Pokud projde nový návrh generálního ředitele Stefana Domenicaliho, formule 1 v budoucnu rapidně sníží počet volných tréninku na jeden jediný místo dosavadních tří.

Štítky: Pravidla Stefano Domenicali Zveřejněno 28. 08 2022 — Lukáš Štěrovský

„Myslím, že vidět z pohledu fanoušků, že každý den je na trati o co bojovat, je velmi důležité,“ popsal Domenicali, co jej vede ke změně dlouholetého konceptu. „Tím chci říct, že tréninky jsou zajímavé pro inženýry a jezdce. Ale diváci musí vidět neustálý boj.

V kalendáři jsou omezení, takže není možné, aby se tréninky konaly mimo víkend. Budu tedy prosazovat velmi agresivní řešení, a to jediný volný trénink v pátek dopoledne. Pak už to bude vždy boj o něco, to totiž fanoušky láká. Ale nedělní závod samozřejmě zůstane tím nejdůležitějším,“ slibuje Domenicali.

Ten návrh předloží na příštím zasedání komise F1, která má pravomoc jej poslat ke schválení Světové radě motoristického sportu, jež by jej mohla zanést do pravidel už pro sezonu 2023. Projednávat se rovněž budou změny formátu sprintových víkendů, kterých by namísto letošních tří mělo být šest.

„Jsme připraveni změnit i samotný formát sprintu. V návaznosti na to bych chtěl, abych se vyjma jediného tréninku pokaždé na trati o něco bojovalo a něco se udělovalo. Myslím, že to dodá potřebnou intenzitu, kterou na trati každý chce vidět,“ dodává Ital.