Dnes kontrola úrovně kmitání, zítra co? Jestli smíme nasadit pneu do sucha?

Zástupci některých týmů jsou rozzlobeni kvůli snaze FIA hovořit do toho, jak se chovají auta na dráze. Jednak nařizuje technické změny v pravidlech pro rok 2023 v průběhu léta tohoto roku, což je pro všechny týmy už pozdě, a stojí to extra peníze. Ale hlavně by FIA neměla mluvit do toho, jak si týmy nastavují vlastní auta, a schovávat to za zájem o bezpečnost jezdců.

Štítky: Frederic Vasseur Pravidla Zveřejněno 31. 07 2022 — GPF1.cz

“Začali jsme před několika týdny a je pravda, že nyní není změna ‘jen’ okraje podlahy ‘jen’, musíte změnit všechno,” řekl o víkendu šéf týmu Alfa Romeo Frédéric Vasseur a šéf Haasu Günther Steiner podobně prohlásil, že vůz pro rok 2023 je už v aerodynamickém tunelu.

A i když jsou oba projekty možná na začátku své koncepce, pracují na základě letošního vozu, protože týmy neočekávaly, že budou vyžadovat takové změny, zejména v éře rozpočtových limitů, kdy byla snaha o stabilitu skrze možnost přenášet z roku na rok co nejvíce dílů a řešení.

Vasseur však upozorňuje na potenciálně větší problém navrhovaných změn, přesněji řečeno jejich zdůvodnění.

“Z mého pohledu používat na to bezpečnostní důvody je prostě f***ing vtip,” řekl Vasseur. “Poskakování není bezpečnostní problém. Poskakování se dá snadno opravit, stačí zvýšit světlou výšku auta. Nejsem si také jistý, že zavedneí kontroly vertikáln oscilace z bezpečnostních důvodů je dobrý přístup, protože pomocí stejné věci byste mohli říct, že musíme hlídat světlou výšku aut ve Spa, protože můžete při jízdě do Raidillonu škrtnout podlahou o zem. Takže FIA by mohla říct: ‘Dobře, musíte jezdit s autem nad 30 mm, protože pod 30 by mohlo dojít k nárazu podlahy do povrchu dráhy v Raidillonu’.

Nebo když je trať vlhká a některé týmy nasadí brzo bezdrážkové pneumatiky, tak riskujeme. Můžeme havarovat. A oni mohou říct: ‘Ne, bezdrážkové pneumatiky musíte použít, jen když je to pod 104 %  aktuálně nejrychlejšího času’. Nevím, ale pokud se vydáme touto cestou… Pro FIA je to mnohem riskantnější, protože pokud dají limit na bezdrážkové pneu a někdo havaruje, pak budou zodpovědní oni, protože limit není na správném místě.

Kdyby měl Fernando Alonso například po Spa mega bolesti v zádech a auto bylo v limitu vertikální oscilace, mohl by si stěžovat na způsob kontroly, že není správný. Nejsem si jistý, jestli je to správný způsob, jak to hlídat. Bezpečnost je vždy kritériem při našem rozhodování. Je to kritérium pro teplotu brzd, je to kritérium, když používáte pneu do morka nebo do sucha. Myslím, že je to trochu zvláštní.”

Tato slova jsou v souladu s postojem Christiana Hornera, který dodává:

“Bezpečnost je velmi laciný argument, na kterém stavět, protože teoreticky pak nepodléhá hlasování Komise F1 nebo Světové rady motoristického sportu. Něco se dá udělat, ale myslím, že to prostě musí být rozumné. Čísla, o kterých se mluvilo, jsou prostě příliš extrémní ve srovnání s realitou toho, co by se asi dalo udělat.

Vlastně bych skoro i popřel, že je to otázka bezpečnosti… Záleží na týmu, jak se rozhodne provozovat svůj vůz. Poskakování můžete odstranit velmi snadno, ale je to na úkor výkonu a rychlosti.”

Dokonce i ti, kteří přístup FIA schvalují (Mercedes a dva jeho zákaznické týmy v podobě McLarenu a Aston Martinu), připouštějí, že na to, aby žádali o změny technických předpisů pro rok 2023, je už velmi pozdě.

“Je to už hodně pozdě,” říká technický ředitel McLarenu James Key. “Existují dlouhé dodací a výrobní lhůty. Například převodovky, takové věci,  které začínají v tomto ročním období poměrně silně dozrávat, a cokoli kolem této oblasti. Ssamozřejmě výška hrdla podlahy je toho součástí, nebo jakékoli dopady aerodynamiky, které naznačují, že by zavěšení kol mělo být navrženo trochu jinak, a takové věci. Je docela pozdě na to, abyste to řádně pochopili.”

Bird odjel domácí závod se zlomenou rukou