Jak je to se sporem o ‘zeleném Red Bullu’? Ten skutečný nemá důkazy…

Dostalo se duševní vlastnictví Red Bullu do rukou Aston Martinu a je tedy aktualizovaný monopost AMR22 výsledkem trestného činu? Toť otázka… podoba vozů je očividná, ale zatím se žádné pádné důkazy nenašly, potvrdil to i poradce rudých býků Helmut Marko.

Štítky: Aston Martin Helmut Marko Red Bull Zveřejněno 10. 06 2022 — Vašek Štěpánek

Aston Martin do Španělska přivezl výrazně upravený monopost. Změn bylo více než dost a zelený vůz se změnil skoro k nepoznání. Všechny ale zaujala nápadná podoba AMR22 s letošním monopostem RB18.

Stáj ze Silverstonu upgradovala bočnice, chlazení a také nos – výsledkem toho je na první pohled téměř stejný vůz jako má Red Bull. Situace byla natolik vážná, že sama FIA provedla kontrolu monopostu, zda nenajde prvky nelegálního kopírování.

Bez výsledku… stáji z Milton Keynes se ale nový vůz Aston Martinu nadále nelíbí, a tak začala sama za sebe vyšetřovat a zkoumat možnosti, jak by se citlivé informace mohly dostat do nesprávných rukou. Téměř po měsíci je ale Red Bull bez důkazů.

„Nějaká data byla stažena, ale nikdo neřekl, kam tato data šla. Dokud nebudeme moci něco dokázat, nepodnikneme proti Aston Martinu žádné kroky, v tuto chvíli z toho právní případ neděláme, také proto, že zatím nejsou našimi konkurenty,“ uvedl Helmut Marko.

Není to poprvé, kdy v F1 došlo k podezřelé podobě aut mezi dvěma týmy. Naposledy tomu bylo v roce 2020 a shodou okolností to byl předchůdce Aston Martinu Racing Point, který se až příliš podobal mistrovskému Mercedesu.

Kauza se tehdy uzavřela tučnou pokutou a odečtením 15 mistrovských bodů pro ‚růžový Mercedes‘. Red Bull proto žádá FIA o vyjasnění pravidel, co je za hranou a co se pro změnu může dělat, protože by tak mohl více spolupracovat s AlphaTauri.

„Chceme vyjádření a objasnění výkladu pravidel od FIA. Chceme vědět, jak daleko můžeme ve spolupráci s jiným týmem zajít. Jak asi víte, máme zde náš juniorský tým (AlphaTauri) a pokud by zde existovala benevolentní hranice, využili bychom toho.

Je těžké aktuálním pravidlům porozumět, jsou čím dál složitější a dokud nepřijde někdo, kdo nám to rázně nevysvětlí, budou se podobné kauzy opakovat. Potřebuje to mít černé na bílém a poté možná předejdeme těmto nejasným situacím,“ vysvětlil poradce Red Bullu.