Honda: Verstappenův motor nemusí být na odpis

Japonský mototář se domnívá, že poškození motoru Maxe Verstappena po jeho havárii při Velké ceně Británie může být menší, než se původně očekávalo. Je ale třeba provést další kontroly v Japonsku.

Štítky: Honda Max Verstappen Pohonné jednotky Red Bull Zveřejněno 20. 07 2021 — Lukáš Štěrovský

Senzory ve voze zaznamenaly, že při nárazu došlo k přetížení 51G. Následkem toho Red Bull očekával, že šasi je kompletně zničeno, stejně jako pohonná jednotka.

To by pro Verstappena znamenalo nutnost nasazení nového agregátu v Maďarsku – jednalo by se o třetí kus, poslední povolený, než přijdou penalizace, které se Red Bullu v boji o titul vůbec nehodí…

Podle technického ředitele Hondy Toyohara Tanabeho by ale situace nemusela být tak zlá. „Když jsem poprvé viděl záběry zvednutého vozu, myslel jsem si, že je motor hodně poškozený,“ řekl.

„Ve skutečnosti se zdá, že poškození je menší, než jsme viděli na první pohled. Skutečné poškození však nelze poznat, dokud je motor stále ve voze. Proto bychom ho rádi poslali zpět do naší továrny v Japonsku a zkontrolovali ho, než se rozhodneme, jak budeme postupovat dál,“ dodává.

Jisté je ale to, že incident ublíží Red Bullu finančně, dvakrát tak v době rozpočtových stropů. Podobná nehoda Valtteriho Bottase z Imoly vyšla Mercedes prý až na 1 milion liber…