Hamilton a McLaren: spojení, které začalo platit před 13 lety

24. listopadu roku 2006 se, ačkoliv si to tehdy asi nikdo plně neuvědomoval, začala psát velice důležitá část historie formule 1, která nebude nikdy zapomenuta. Právě v tento den před 13 lety podepsal Lewis Hamilton smlouvu s McLarenem pro sezonu 2007.

Štítky: Historie Lewis Hamilton McLaren Zveřejněno 24. 11 2019 — Lukáš Podstata

Dnes už všichni víme, že Lewis Hamilton patří k nejlepším pilotům historie, a to především díky zisku šesti mistrovských titulů. V roce 2006 však ještě nikdo netušil, jak bude mladý Brit úspěšný. Hamilton nakonec ve své první sezoně bojoval o šampionát a tím dokázal všechny prognózy překonat. I samotný Ron Dennis, tehdejší šéf McLarenu, po podpisu smlouvy oznámil, že od Hamiltona příliš nečekají. „Od Lewise neočekáváme okamžité výkony, ale měli byste vždy očekávat neočekávané,“ řekl tehdy Dennis.

Vraťme se, ale zpět na začátek. Hamilton se roku 1998 stal členem programu McLarenu a Mercedesu-Benz na podporu mladých pilotů. Údajně se tak mělo stát poté, co ještě jako motokárový jezdec vyhledal na závodech Rona Dennise a řekl mu, že jednou pro něj bude jezdit. Dennis odvětil, ať Hamilton přijde, až bude starší, že pro něj bude mít smlouvu…

Od samého počátku Lewis dokazoval, že je nesporným talentem, když dokázal vyhrát několik mistrovství a opanoval i šampionát McLaren Mercedes Champions of the Future. Od sezony 2003 se Hamilton přesunul do šampionátu British Formula Renault Championship a hned na první pokus dominoval deseti z patnácti závodů. Díky těmto výsledkům se přesunul do evropské formule 3, kde ve své druhé sezoně oslavil titul mistra světa. To znamenalo přesun do poslední kategorie před branami formule 1 a tím byla GP2 – dnešní formule 2. I tady byla ovšem dominance značná a 8. září 2006 ovládl Hamilton také šampionát GP2 s týmem ART.

Lewis Hamilton slaví vítězství v GP2 na okruhu v Silverstone.

Po takto skvělých výsledcích bylo celkem pravděpodobné, že přijde přesun do formule 1. To se také nakonec stalo. McLaren 24. listopadu ve svém prohlášení potvrdil svoji jezdeckou sestavu pro sezonu 2007. „Lewis Hamilton se připojí k Fernandovi Alonsovi v následující sezoně formule 1. Testovacími piloty budou Pedro de la Rosa a Gary Paffett.“

Hamilton byl po oznámení jezdecké sestavy opravdu nadšený. „Je to sen. Být závodníkem ve formuli 1 byl pro mě cíl od mých dětských let. S McLarenem spolupracuji opravdu dlouhou dobu a doslova jsem tady vyrostl. Nevěřím tomu, že bych bez jejich podpory byl dnes tam, kde jsem. Samozřejmě si však plně uvědomuji, že mě čeká opravdu velká výzva a vím, že na sebe strhnu velkou pozornost. Nicméně tým mi řekl, abych se uvolnil, udělal vše maximálně správně a užil si tuhle příležitost. Budu na sobě tvrdě pracovat a udělám vše, abych dosáhl co nejlepších výsledků,“ rozplýval se po oznámení jezdecké sestavy McLarenu Hamilton.

Ron Dennis a Norbert Haug, viceprezident Mercedes-Benz Motorsport, byli po podpisu Hamiltonovi smlouvy také spokojeni a plni očekávání. „Musíme přiznat, že Lewis je opravdu nesmírně nadaný pilot, který prokázal svůj talent dvěma po sobě jdoucími tituly.  Uvědomujeme si, že Lewis bude mít oproti ostatním závodníkům nejméně zkušeností, ale nadcházející testy ho dostanou do správné formy, aby byl připraven na svou první sezonu,“ řekl Haug.

Všichni už dnes víme, jak první sezona Brita dopadla. Hamilton také v ní, podobně jako ve formuli 3 a GP2, potvrdil svůj obrovský talent. I přes fakt, že se jednalo o jeho první sezonu ve formuli 1, bojoval až do posledního závodu o mistrovský titul. Na mistra světa roku 2007 Kimiho Räikkönena ztratil nakonec pouze jeden bod. Titul se mu ale povedlo získat hned v dalším roce. A zbytek je už dobře známá historie…

Jezdecké sestava McLarenu pro sezonu 2007. Lewis Hamilton a Fernando Alonso.

Diskuse k článku

Napsat komentář