Z talentovaného závodníka do role „platícího“ jezdce. Lance Stroll slaví narozeniny

Mladík s velkým potenciálem, který momentálně závodí ve službách Racing Pointu. Lance Stroll dnes slaví své 21. narozeniny a za svou zatím krátkou kariéru dokázal ovládnout italskou formuli 4 i formuli 3, navíc má na kontě také pódiové umístění v závodě formule 1. Jenže jeho pověst kazí fakt, že sedačku mu zajišťují peníze jeho otce...

Štítky: Lance Stroll Zveřejněno 29. 10 2019 — Martina Nová

Lance Stroll se narodil v roce 1998 v kanadském Montréalu. Jeho talent pro závodění se objevil již v deseti letech, když v roce 2008 ovládl národní motokárový šampionát a také Montreal Cup a Quebec Cup.

V následujícím roce postoupil o kategorii výš, kde téměř vyrovnal předešlý úspěch. Zvítězil v montrealském i quebeckém poháru, v národním mistrovství pak skončil druhý za Samuelem Fontainem. V roce 2010 přešel do konkurenční třídy Rotax Junior po jedné sezoně v Mini Max. Podařilo se mu podruhé ovládnout národní mistrovství v motokárách, dařilo se mu ale i za hranicemi Kanady, když zvítězil v rámci Florida Winter Tour.

Přesun do Evropy a cesta za vítězstvím ve formuli 4 a 3

Pro sezonu 2011 se přesunul do Evropy. V motokárové třídě KF3 se účastnil světového poháru, evropské série WSK, také WSK Final Cup, Bridgestone Cup a německého šampionátu. V takto nabitém ročníku však žádný velký úspěch nepřišel, a tak Lance Stroll Evropu opustil.

V roce 2012 vyhrál Andrea Margutti Trophy a SKUSA SuperNationals. Sezona 2013 byla pro Kanaďana poslední v motokárách, neboť v té následující již usedl do vozů italské formule 4. Stroll šampionátu v roce 2014 dominoval, když vyhrál 10 závodů a dosáhl téměř 100 bodů před druhým Lucou Drudim.

Již v sezoně 2015 usedl do monopostu formule 3, kde se v celkovém pořadí umístil na pátém místě s týmem Prema Powerteam. V témže roce ovládl také Toyota Racing Series na Novém Zélandu. V ročníku 2016 dokázal již ovládnout mistrovství formule 3 díky 14 výhrám z 30 závodů.

Pověst „platícího jezdce“ v F1 a angažmá u Williamsu

Díky finanční injekci, kterou mohl poskytnout Lanceův otec Lawrence Stroll, kanadský podnikatel, zažil Lance svou premiérovou sezonu v F1 již v roce 2017 ve voze Williamsu. Po oznámení jeho angažmá v královně motorsportu se začalo debatovat o roli „platícího jezdce“, k čemuž se vyjádřil i v rozhovorech.

„Musíte mít sponzora – nebo rodinu, která vás od dětství podporuje, dokud se nedostanete do formule 1. Pokud se tam dostanete. Bez své rodiny bych se nemohl z Kanady přestěhovat do Evropy a plnit si svůj sen. Nicméně poté, pokud nejste schopní být rychlejší než ostatní, tak vám peníze nepomůžou, protože nebudete vyhrávat závody. Peníze vám můžou dát příležitost, protože závodění je velmi nákladné. Existuje mnoho mladých řidičů, kteří zkrátka příležitost kvůli tomu nedostanou, přestože jsou talentovaní. Ale to je úskalí tohoto sportu. Pracoval jsem velmi tvrdě a vyhrál mistrovství – bez toho bych se do F1 nedostal,“ řekl na svou adresu mladý Kanaďan.

Ve své premiérové sezoně se umístil hned na pódiu díky zisku třetího místa v Baku a celkem vybojoval 40 bodů. Také se jako nejmladší jezdec postavil do první řady na startu GP Itálie ve svých 18 letech. V hodnocení jezdců skončil Lance Stroll na 12. místě pouhé tři body za kolegou Felipem Massou, který se stal jeho mentorem.

„Pomáhám mu hodně, snažím se mu předat všechno, co vidím. Vycházíme spolu velmi dobře a já dělám vše, co mohu, abych mu pomohl,“ přiznal Massa, kterému se tak vybavila léta, kdy on dostával rady od Michaela Schumachera. „Myslím, že informace Lanceovi předávám otevřeněji, než Michael předával mně. Já se ptal mnohem víc, než on dával, ale dával a dával hodně.“

Přerod Force Indie na Racing Point aneb jak Stroll nahradil Ocona

Ve Williamsu působil Kanaďan také následující sezonu, nicméně i v důsledku klesající formy britské stáje se nejlépe umístil jednou na osmém a jednou na devátém místě. V roce 2018 pak Lanceův otec vedl konsorcium, které v průběhu sezony 2018 převzalo do té doby tým Force India, nově přejmenovaný na Racing Point.

„Můj otec viděl dobrou finanční příležitost, takže investoval do týmu, o kterém si myslí, že může stoupat. Je to podnikatel, takže je to jeho práce. Má vášeň pro formuli, zachránil 400 pracovních míst, což je pozitivní. Pro mě se ale nic nemění, mám svou práci ve Williamsu. Zaměřuji se na to, co musím dělat, co už rok a půl dělám. V tuto chvíli se nic nemění a uvidíme, co budoucnost přinese,“ reagoval na spekulace o novém angažmá v Racing Pointu koncem srpna 2018 mladík Stroll.

S oficiálním potvrzením se čekalo až na konec sezony, přesto přišlo. Kanadský závodník se pro sezonu 2019 přesunul z Williamsu do Racing Pointu, odkud tak vystrnadil Estebana Ocona, čímž si svou pověst „platícího jezdce“ rozhodně nevylepšil. Jeho současným týmovým kolegou je Sergio Pérez. V probíhající sezoně se Stroll celkem šestkrát umístil v top 10, jednou byl desátý, čtyřikrát skončil devátý a při GP Německa mu jen těsně utekly stupně vítězů, když dojel čtvrtý.

Přestože talent a um Lance Strolla je možná trochu upozaděný v důsledku investic Lawrence Strolla do týmů formule 1, ve své krátké kariéře již dokázal, že umí vyhrávat a že dokáže bojovat i v královně motosportu. Mladý Kanaďan je tak součástí nové generace, která může přinést zajímavé závodění v F1.

Diskuse k článku

Napsat komentář