Velká ztráta? Red Bull se soustředí už jen na závod

Red Bull se v důsledku výměny komponent pohonných jednotek na obou vozech v pátek na Monze soustředil na závodní simulace. S výsledky je spokojený.

Štítky: Daniel Ricciardo GP Itálie Max Verstappen Red Bull Zveřejněno 1. 09 2017 — Josef Nekvinda

Nespolehlivost pohonné jednotky Renault, ale rovněž i taktika, donutila Red Bull nasadit pro GP Itálie nové komponenty pohonné jednotky. V důsledku toho bude v neděli oba jeho jezdce čekat start ze zadních pozic. Oproti zajetým výsledkům v kvalifikaci tak papírově poklesnou – v případě Maxe Verstappena o 15 míst a v případě Daniela Ricciarda ještě o 5 více. Navzdory této skutečnosti panuje u týmu nápojového giganta optimismus.

Náročný začátek závodního víkendu v obou volných trénincích totiž Red Bull načal pátým a šestým místem jen v obráceném gardu. Prostor vyměřený různým nastavením věnoval závodní simulaci, a tak ztráta sekundy na čelo je důvodem ke spokojenosti.

„S větším množstvím paliva se auto chovalo velmi dobře. Samozřejmě chceme být rychlejší na jedno kolo, nicméně tento víkend budeme startovat vzadu, takže chceme být rychlejší v jízdě na dlouhou vzdálenost a v nedělním závodě. Vypadá to dobře, na super-měkkých a s malým množstvím paliva jsme odpoledne odjeli pouhé jedno kolo. Může to být pochopitelně ještě lepší, ale naše priorita je závodní vzdálenost a tam jsme na tom lépe. Takže to není špatné,“ sdělil novinářům Daniel Ricciardo po pátečním programu.

Oficiálně: Penalizace pro oba red bully, Alonsa a Sainze

Na dotaz, zda si věří na zisk dalšího pódiového umístění reagoval: „Nikdy nemohu říct, že je to pasé. Zároveň jsem tady nikdy nestál na bedně po startu z páté nebo šesté příčky. Pódium z devatenáctého místa, nebo kdekoli budu, tedy hovoří proti nám.“ Všichni u týmu nicméně ví, že pomoci k dobrému výsledku může počasí. Déšť se objevil během obou volných tréninků a jeho výskyt zatím není vyloučen ani pro samotný závod.

To by pochopitelně nahrálo do karet i Maxi Verstappenovi, který si v mokrých podmínkách libuje. Zároveň by si mohl alespoň do jisté míry spravit chuť. Sezóna zdaleka neprobíhá podle jeho představ, ba co víc, ani podle všech okolo. Technické problémy na jeho voze už se pomalu nedají počítat na prstech jedné ruky. A přílišným optimismem nemohl hýřit ani při příjezdu do Itálie. Zbývá už jen doufat.

„Doufám, že od této doby dokážeme dojet ve zbytku sezóny, ale nikdy nevíte. Jak jste si mohli všimnout, budeme penalizováni. Není to až tak velké překvapení, očekáváte to a na tom stavíte.

Je to pro nás na této trati s mnoha rovinami těžké. Musíme to skloubit s nastavením přítlaku. Bylo to v pohodě. Udělali jsme maximum a zároveň jsme to zvládli nejlépe jak jsme jen mohli,“ poukazoval svým komentářem Verstappen na okolnosti prvních tréninkových jízd.

Diskuse k článku

Napsat komentář