Gasly dostal další trestné body, přiblížil se zákazu startu

Pierre Gasly má ve své licenci opět devět trestných bodů, když další dva získal ve druhém závodě v řadě.

Štítky: AlphaTauri FIA Pierre Gasly Zveřejněno 24. 10 2022 — Jiří Košta

Jezdec AlphaTauri dosáhl v předchozím závodě v Japonsku devíti trestných bodů, tři před automatickým zákazem, když překročil rychlost pod červenou vlajkou. Dva body, které získal loni, pak vypršely, čímž se vrátil na sedm.

Gasly však v dnešním závodě získal další dva trestné body. Do května příštího roku nic nepropadne, což znamená, že sezonu 2023 zahájí se svým novým týmem Alpine s minimálně devíti trestnými body v licenci.

Gasly nasbíral ve Velké ceně Španělska dva trestné body za kolizi s Lancem Strollem, další tři ve Velké ceně Rakouska za kolizi se Sebastianem Vettelem a opakované překročení traťových limitů, dva v Japonsku a dva tento víkend.

Jeho poslední trest byl za nedodržení rozestupu minimálně deseti délek od Safety Caru. Po přezkoumání videa a údajů o poloze vozu sportovní komisaři dospěli k závěru, že „z důkazů bylo jasné, že vůz 10 byl výrazně více než 10 délek vozu za vozem vpředu“.

Pilot AlphaTauri dostal také pětisekundovou penalizaci. Komisaři se domnívali, že to při Gaslym zastávce v boxech nepodali správně, protože jeho vůz zvedli ze země příliš brzy.

„Přední kola se zvedla za 4,54 sekundy a zadní za 4,8 sekundy. Jedná se o porušení předpisů, ale ne natolik závažné, aby bylo možné pilota diskvalifikovat. Protože to byla týmová chyba, nejsou přiděleny žádné trestné body pro jezdce.”

Gasly dostal další 10sekundovou penalizaci, která byla přidána k jeho celkovému závodnímu času. Francouz byl jedním ze šesti jezdců, kteří po závodě obdrželi trestné body. Nicholas Latifi inkasoval dva za kolizi s Mickem Schumacherem, jelikož Kanaďan údajně pilota Haasu vyvezl z trati. George Russell také dostal dva trestné body za kolizi s Carlosem Sainzem Jnr. Komisaři uvedli, že za kolizi nese plnou vinu závodník Mercedesu.

Další jezdec zapletený do kolize, Lance Stroll, získal dva trestné body a pokles tří míst na roštu pro další závod.

Další dva jezdci nasbírali jediné trestné body. Schumacher dostal za opakované porušení limitů trati, sportovní komisaři poznamenali, že během závodu čtyřikrát opustil trať bez ospravedlnitelného důvodu. Alexander Albon dostal totéž za to, že opustil trať ve 12. zatáčce a vrátil se, zatímco si udržel pozici před soupeřem.

Volkswagen zrychluje, do roku 2025 chce být před Teslou