Gasly si neumí vysvětlit propad AlphaTauri

Pierre Gasly se během letní přestávky ohlédl za první polovinou sezony. Vloni se Francouz pravidelně umísťoval na bodovaných příčkách, letos je bodové konto podstatně menší, a tak pilot AlphaTauri přemýšlí, proč jeho tým rapidně propadl.

Štítky: 2022 AlphaTauri Pierre Gasly Zveřejněno 14. 08 2022 — Vašek Štěpánek

Stáj z Faenzy aktuálně okupuje osmou pozici v poháru konstruktérů a má na kontě pouhých 27 bodů. Pomalu se přibližuje devátý Aston Martin, který má bodů 20 a v několika posledních závodech prokazuje zlepšení, AlphaTauri nikoliv.

Poslední body, které Pierre Gasly získal, byly v Ázerbájdžánu. Yuki Tsunoda je na tom ještě hůř, ten své bodové konto naposledy rozšířil ve Španělsku. Propad týmu je evidentní – vloni touto dobou se stáj pyšnila 84 body a pátou příčkou v šampionátu.

Není divu, že v týmu se začíná tvořit napětí a nedostatek výkonu začíná dráždit i samotné jezdce. „Nedokážu úplně odpovědět, proč tolik ztrácíme. Ostatní nemají takové problémy, a přitom bych neřekl, že děláme něco špatně.

Myslím, že bychom měli udělat krok zpět a zkontrolovat veškeré věci, které jsme udělali. Je potřeba se na celou situaci podívat trochu s nadhledem. Možná jsme něco netrefili po straně aerodynamiky, možná na straně šasi, nevím.

Měli bychom se ujistit, že nakládáme dobře s rozpočtovým stropem. Forma našeho auta mě upřímně hodně překvapuje, protože na začátku roku jsme tempo měli, bojovali jsme o body a situace vypadala docela dobře.

Nyní se to trochu ztratilo. Doufám ale, že se nám jako týmu, povede najít řešení a druhá část sezony bude v našem podání lepší. Situace v šampionátech ještě není ztracená, pokud se nám povede nějaký posun vpřed,“ dodal Gasly.

V posledních dnech se začalo hlasitě hovořit a Gaslyho možném útěku do Alpinu, který hledá druhého jezdce pro příští sezonu. Poradce Red Bullu Helmut Marko ale spekulace razantně popřel a zdůraznil, že Gasly ve smlouvě nemá žádné výstupní klauzule.