Sainzova nehoda demonstrovala zrádnost „větru do zad“

Vítr o rychlosti 35 – 40 km/h foukající do zad. To je podle Carlose Sainze příčina jeho nehody z prostřední části kvalifikace, po které odstartuje do závodu až z 15. místa.

Štítky: Carlos Sainz Ferrari GP Maďarska Zveřejněno 31. 07 2021 — Lukáš Štěrovský

Španěl byl celou situací zaskočený, protože do zatáčky vjel oproti minulému pokusu pomaleji. „Takovou chybu jsem už dlouho neudělal. Velmi mě to překvapilo,“ říká o smyku. „Hned jsem šel do garáže, abych se podíval na data a to, co jsem mohl udělat jinak.

Trochu mě to uklidnilo, protože jsem zjistil, že jsem do zatáčky vjel o 5 km/h pomaleji než v předchozí jízdě. Jenže v ten moment se v zatáčce vyskytoval nárazový vítr o rychlosti 35 – 40 km/h. V první části kvalifikace byla jeho rychlost přitom jen 10 km/h… Právě to zapříčinilo přetáčivý smyk,“ vysvětluje.

„Je to nešťastné, ale nechci se na to vymlouvat. Týmu dlužím omluvu, ale nebudu se tím moc zabývat, protože jsem viděl data,“ říká Španěl. Ten podle svých slov najel do zatáčky pomaleji proto, aby zabránil obrovské nedotáčivosti, kterou trpěl v Q1.

„Nemohl jsem uvěřit tomu, když jsem dostal smyk. Poučím se z toho, ale se současnými vozy jste při takové rychlosti větru bohužel jenom pasažérem,“ krčí rameny. „Tak to někdy chodí. Je to nešťastné, protože ve třetím tréninku i úvodu kvalifikace jsem se ve voze cítil dobře.

Myslím, že takto chybovat je součásti procesu zvykání si na nové auto. Právě tím si procházím, abych se ve druhé polovině sezony vrátil silnější,“ slibuje Carlos Sainz.

Hamilton přesvědčivě, ale kontroverzně vyhrál maďarskou kvalifikaci