Dojatý Sergio Pérez: Bojím se, že se probudím ze sna

Deset roků. Tak dlouho čekal na další výhru Sergio Pérez. Nakonec se dočkal v dramatické Grand Prix Sachíru. Paradoxně možná ve svém předposledním závodě v kariéře pilota F1.

Štítky: GP Sachíru Sergio Pérez Zveřejněno 6. 12 2020 — Lukáš Štěrovský

Pérez zažil divokou Velkou cenu. Po startu jej roztočil Charles Leclerc, za což Monačan dostal penalizací ztráty tří míst na startu dalšího závodu v Abú Dhabi, takže pilot Racing Pointu se musel probíjet startovním polem z úplného chvostu. Nakonec dosáhl až na vítězství poté, co Mercedes chyboval při zbytečné zastávce v boxech během safety caru.

Jde o první Pérezovo vítězství od závodu GP2 v Abú Dhabi v roce 2010. Blízko byl Mexičan úspěchu například ve Velké ceně Malajsie 2012, kde naháněl Fernanda Alonsa, ale nakonec drobně chyboval. Ne tak v Bahrajnu, kde Pérez vytvořil nový rekord F1. Je jím účast v nejvíce závodech (190) před ziskem vítězství.

„Nemám slov, snad to není jen sen,“ sděloval Pérez své dojmy po závodě. „O tomhle okamžiku jsem snil mnoho let. Trvalo to deset roků, je to neskutečné,“ rozplýval se Mexičan. „Nevím, co říct. Po prvním kole jsem myslel, že je po závodě stejně jako minulý víkend (kdy Pérezovi jedoucímu na třetím místě v závěru shořela pohonná jednotka, pozn. red.). Bylo to o tom nevzdat se, získat ztracenou pozici a dojet nejlépe, jak to jen půjde.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený FORMULA 1® (@f1)

Letos jsme moc štěstí neměli, ale teď se k nám konečně vrátilo. Myslím, že jsme vyhráli zaslouženě, Mercedes měl nějaké problémy a na konci jsem měl tempo na to, abych za sebou udržel George, který jel fantasticky.“

Ne vše bylo pro Mexičana dokonalé, jak sám přiznal, za safety carem udělal chybu a probrzdil pneumatiky, první stint se tak potýkal s vibracemi, které zmizely až po další zastávce u mechaniků. „Mysleli jsme si, že pojedeme na dvě zastávky, ale po pátečním tréninku jsme věděli, že to půjde i na jednu,“ dodal s tím, že tak vlastně učinil, jelikož první pit stop si odbyl nuceně hned v úvodním kole po kolizi.

Pomůže Mexičanovi výhra při snaze získat sedačku Red Bullu pro příští rok? „Jsem teď víc v klidu, abych byl upřímný. Není to v mých rukách. Ale vím, že chci pokračovat, když ne příští rok, tak ten další.“

Na vítězství měl podle svých slov i druhý pilot Racing Pointu Lance Stroll, který skončil třetí. Ten totiž po posledních zastávkách odjížděl od mechaniků před Estebanem Oconem, jenž dojel druhý. V nájezdu do první zatáčky ale Stroll probrzdil a Francouz jej předjel. I tak byl ale Stroll s umístěním na stupních vítězů spokojený.