Životní prostředí? Formule 1 na tyhle diskuze není nejlepší místo

Lewis Hamilton se dal na veganskou dietu, prodal svůj soukromý tryskáč a s využitím svého postavení se snaží propagovat změny v chování lidí vedoucí k ochraně životního prostředí. Náročnost jeho pozice trefně vyjádřil Kimi Räikkönen, který prohlásil, že má-li zrovna formule 1 myslet na životní prostředí, tak je především nutné přestat závodit a zůstat doma.

Štítky: Kimi Räikkönen Zveřejněno 25. 10 2019 — Tomáš Richtr

Hodně pozornosti si vysloužily příspěvky Lewise Hamiltona, který se snaží jiné lidi motivovat k přechodu na veganskou dietu a k jiným prostředkům chování, které pomáhají ke zlepšení ochrany životního prostředí.

Hodně pozornosti bylo také věnováno tomu, jak těžké to Lewis Hamilton musí mít v takové situaci mít, když je pilotem formule 1, jednoho z nejméně přívětivých oborů ve vztahu k takovému tématu.

Sice prodal svůj soukromý tryskáč, a jak říká, snaží se letadlem cestovat méně, ale coby pilot F1 těch 200 letů ročně musí dát, leda by přestal pilotem F1 být. Nejistotě jeho proklamací přikládá fakt, že navzdory proklamované obměně svého vozového parku na elektricky poháněná vozidla naprosto vylučuje účast v seriálu elektrických formulí E.

Hamilton, v reakci na dotaz novinářů v dějišti GP Mexika prohlásil, že se chce stát “karbonově neutrální” na konci tohoto roku. Jak to bude měřit, agentury neuvádějí.

Dlouhodobě jeden z nejpopulárnějších pilotů Kimi Räikkönen si je vědom nutnosti ochrany životního prostředí, ale současně uvádí, že formule 1 pro takovou kampaň není vhodným prostředím.

“Myslím si, že se to samozřejmě týká všech, kteří žijí na téhle planetě,” řekl v Mexiku novinářům Räikkönen. “Nakonec se všichni snažíme o to, čeho jsme schopni. Ale jestli máme jít touhle cestou, pak bychom měli zůstat doma a zapomenout na závodění.

Ale abych pravdu řekl, tohle asi není nejlepší místo pro vytváření těch největších příběhů. Nakonec pálíme benzín proč? Abychom vyhráli? Nebo skončili druzí?

Ano, každý z nás by se měl snažit. Ale podle mého názoru je to šílené téma z mnoha úhlů pohledu, tím spíš během závodního víkendu.”

Diskuse k článku

Napsat komentář