Alonso se dočká s Aston Martinem boje i titul

Aston Martin očekává, že nová posila Fernando Alonso u něj zůstane dostatečně dlouho, aby ještě stihl bojovat o titul mistra světa.

Štítky: Aston Martin Fernando Alonso Zveřejněno 26. 08 2022 — GPF1.cz

Tým najal 41letého dvojnásobného šampiona, aby nahradil Sebastiana Vettela, který na konci roku ukončí kariéru v F1.

Aston Martin si vloni stanovil za cíl bojovat o titul mistra světa do pěti let. Přestože je Alonso nejstarším jezdcem na startovním roštu, šéf týmu Mike Krack věří, že u nich zůstane dostatečně dlouho na to, aby se mu tento cíl podařilo splnit.

“Abych byl upřímný, nepřekvapilo by mě, kdyby to pokračovalo,” řekl Krack ve Spa-Francorchamps, dějišti GP Belgie. “Takže z tohoto pohledu ano, věřím tomu.”

Tým nemá “vůbec žádné obavy” z poklesu Alonsovy formy, až s ním příští rok zahájí svou dvacátou sezónu v F1. “Vždycky říkáme, že čtyřicítka je nová třicítka, takže z tohoto pohledu je to docela mladý jezdec,” žertoval Krack. “My takové obavy nemáme. Ještě dnes dokazuje, že je stále superrychlý, a vůbec neočekáváme žádný pokles formy.”

Krack uvedl, že Alonsovo rychlé rozhodnutí připojit se k Aston Martinu poté, co se nedohodl na podmínkách se svým současným týmem Alpine, ukazuje víru v jejich bojovat o titul šampiona.

“Vidí velký potenciál v tomto týmu, v tom, co děláme, v tom, jak měníme naši infrastrukturu. Nabíráme velmi dobré lidi. Takže si myslím, že tady vidí potenciál. Pro mě tu nejsme jen proto, abychom závodili s Alpinem, jsme tu proto, abychom závodili se všemi a snažili se být nejlepší z nich. A myslím, že pro Fernanda je tato změna také velkou důvěrou a důvěrou v nás.”

Tým se chopil příležitosti podepsat smlouvu s Alonsem poté, co mu Vettel oznámil, že nehodlá pokračovat v závodění.

“Sebastian byl předmětem našeho zájmu, a teprve když řekl ‘končím’, začali jsme v celém procesu opravdu zrychlovat,” vysvětlil Krack. “Vždycky trochu pozorujete trh. Jste v kontaktu s lidmi a víte, jaká je situace. Pro nás to byl vždy průzkum se spoustou jezdců.”

Při přesvědčování Alonsa, aby využil možnosti připojit se k nim, nebyly žádné překážky, dodal Krack. “Když se podíváte na rychlost dohody, myslím, že překážek nebylo mnoho.”

Zaměstnanci týmu byli o Alonsově podpisu informováni ihned po předchozím závodě v Maďarsku a reagovali na něj pozitivně, řekl Krack.

“Byl tam obrovská radost, obrovská,” řekl. “Informovali jsme samozřejmě náš tým dříve, než jsme to řekli vám, a konstrukční kancelář nikdy nebyla tak hlučná jako za těchto deset minut. Takže si myslím, že je to pro tým velká vzpruha. Je to také velmi velký důkaz odhodlání ze strany vedení a týmu. Podepsat takového jezdce, to je jasné, jaké jsou ambice.”