Russell bude Hamiltonovi zatápět, očekává Verstappen

Max Verstappen si myslí, že jeho letošní rival Lewis Hamilton bude příští rok ve složité pozici, pokud se George Russell skutečně připojí k Mercedesu.

Štítky: 2022 George Russell Lewis Hamilton Max Verstappen Zveřejněno 3. 09 2021 — Vašek Štěpánek

Chráněnec Mercedesu George Russell by pro příští sezonu mohl nahradit Valtteriho Bottase v hlavním týmu. Jednání jsou už prý u konce, nyní se jen čeká na oficiální oznámení, které má přijít v momentě, kdy bude mít o své budoucnosti jasno i Valtteri Bottas.

Russell se ve formuli 1 zatím projevuje jako nadcházející hvězda. Už třetím rokem v řadě doslova drtí své kolegy v kvalifikacích, za letošní výkony v sobotu si dokonce vysloužil přezdívku ‚Pan Sobota‘ a předvedl se také během loňské GP Sachíru, kde zaskakoval za nemocného Hamiltona.

Russell tehdy jen těsně nestačil v kvalifikaci na Valtteriho Bottase. Následující den jej ale předjel v závodě, hned dvakrát! Závod by nejspíše i vyhrál, kdyby nedošlo ke špatné zastávce v boxech a následnému defektu.

Verstappen podporoval mladého Brita už dříve. V Belgii získal Russell navíc své první stupně vítězů a předvedl úchvatný výkon v kvalifikaci, a to vše s pomalým Williamsem. Pilot Red Bullu má proto důvod si myslet, že Hamilton bude ve větším ohrožení, připojí-li se k Mercedesu právě Russell.

„Pokud se (Russell) k Mercedesu skutečně připojí, řekl bych, že to bude mít Lewis trochu složitější. Všichni jsme viděli, čeho byl schopen vloni v Bahrajnu, a to v Mercedesu seděl poprvé. Čím déle v autě jste, přirozeněji si na něj pak zvyknete a budete zrychlovat.

Když jedete první závod za jiný tým, pořádně nevíte, co máte dělat. Vzpomínám si na svůj první závod s Red Bullem. Přišel jsem do garáže a řekl jsem: ‚No, uděláme to, co dělá Daniel (Ricciardo), protože nevím, co tohle auto potřebuje‘ a potom to fungovalo. No a George při svém prvním pokusu v Mercedesu zastínil Bottase, který to auto řídí léta,“ zamýšlí se Verstappen.

„Takže ano, v Georgovi jsem si opravdu jistý, že se mu bude dařit, pokud to místo skutečně získá. Že je velmi dobrý jsme viděli teď v Belgii, kdy získal druhé místo. Jistě, jeho tým auto sice nastavil do mokrých podmínek, pořád se ale bavíme o Williamsu.“

Přestup k Mercedesu by dával pro Russella i samotný tým smysl. Od příštího roku vejdou v platnost nová pravidla, začne nová éra formule 1 a Lewis Hamilton nebude závodit věčně. Proto lze očekávat, že Mercedes vsadí vše právě na mladého Brita.

Do budoucna by se tak mohl Russell v Mercedesu postavit Verstappenovi a Red Bullu, podobně jako to letos dělá Hamilton. Do soubojů by následně mohli promluvit i Charles Leclerc a Lando Norris, záleží, jak se bude dařit jejich týmům. Tím by nám mohly vzniknout skvělé souboje jezdců nové generace.

„Je to naprosto přirozené. Zkušení piloti stárnou a odcházejí proto, aby je mohli nahradit další a mladí jezdci. Jak jsem řekl, jde o naprosto přirozenou věc. Kdyby to tak nefungovalo, do formule 1 by žádní noví jezdci nepřišli.

Je hezké, když se o nás mluví jako o jezdcích budoucnosti. Tyhle kluky znám už od motokár a de facto jsme spolu vyrůstali. Je proto velmi hezké koukat se na to, jak se naše bitvy od motokár přesunuly do formule 1,“ zamyslel se druhý muž v šampionátu.