Vítězové a poražení Grand Prix Španělska

Velká cena Španělska byla nakonec dramatičtějším závodem, než se očekávalo, a to zejména díky bitvě Mercedesu s Red Bullem. Zajímavé to ale bylo i na dalších pozicích!

Štítky: GP Španělska Zveřejněno 9. 05 2021 — Lukáš Štěrovský

Vítězové

Lewis Hamilton

Tohle jste určitě čekali, ale nelze jinak. Brit ve Španělsku na cestě za osmým titulem neudělal nic špatně. V úvodu rozumně uhnul Verstappenovi, aby se vyhnul vzájemné kolizi, na čerstvých gumách pak nastolil takové tempo, jakému se Nizozemec na ojeté sadě nemohl rovnat. Hladká jízda a zasloužený triumf.

Charles Leclerc

S ohledem na to, že zbytek středu pole dostal naděleno celé kolo, je Monačanovo čtvrté místo výjimečným počinem, když ubránil i Sergia Péreze na Red Bullu. Základní kámen úspěchu zasadil Leclerc hned v úvodu, kdy po vnějšku třetí zatáčky předjel Valtteriho Bottase, kterého pak držel za sebou až do zastávek v boxech a byl schopen si tak vyjet náskok na ostatní. Se současným vozem Ferrari předvedl asi maximum.

Daniel Ricciardo

Šesté místo je příslibem a dobrým odrazovým můstkem do dalších závodů poté, co se Australan úvodem sezony v McLarenu spíše protrápil a týmovému kolegovi Norrisovi nestačil. Přitom ani v Barceloně to v pátek nevypadalo na nějakou krasojízdu, Ricciardo se ale postupně dokázal zlepšovat, v závodě za sebou chvíli, podobně jako Leclerc, držel i Sergia Péreze.

Esteban Ocon

Deváté místo po startu z pátého nezní kdovíjak, Francouz ale jako jediný dokázal závod odjet na jednu zastávku v boxech po startu na nejměkčí sadě. Na té střední pak strávil neuvěřitelných 42 kol. Přes propad tempa za sebou ale i tak dokázal udržet Pierra Gaslyho. Dost možná nevhodná strategie, ale slušná jízda.

Kimi Räikkönen

Dvanáctá příčka není žádný velký úspěch, ale Fin se jako jediný pokusil o alternativní taktiku. Po startu na střední sadě zamířil k mechanikům až ve 38. okruhu, tou dobou jel na skvělém pátém místě. Od mechaniků vyjel za Gaslym, který nakonec bodoval, Fin se však už vpřed prokousat nedokázal.

Poražení

Red Bull

Tým nápojového giganta šachoval se strategií, jak se jen dalo, ale realitu shrnuje Verstappenovo prohlášení do týmového rádia po projetí cílem: „Oproti Mercedesu jsme prostě pomalí.“ Jelikož okruhu Catalunya tradičně odhalí plnou sílu vozů, už se pomalu zdá, že Rudí býci si na titul budou muset ještě počkat.

Aston Martin

Po pátečním optimismu přišlo vystřízlivění. I přes drobné náznaky zlepšení tu a tam – dvojnásobné předjetí Fernanda Alonsa Lancem Strollem – se Aston stále nedokáže přiblížit svojí formě z loňska. Jedenácté a třinácté místo totiž opět znamená nula bodů na konto v šampionátu. A to Vettel doufal, že si přestupem z Ferrari výsledkově polepší…

Valtteri Bottas

Fin nemá rychlost, navíc už není ani tím nejlepším možným pomocníkem, jak jej kdysi nazval šéf týmu Mercedes Toto Wolff. V nedělním závodě se totiž Bottas na drahnou dobu zasekl za Leclercem, a když pak na odlišné strategii měl uhnout na pokyn týmu Hamiltonovi, Fin si postavil hlavu. Silné gesto, ale jaképak pro něj asi bude mít následky?

Fernando Alonso

Španěl zná dráhu nedaleko Barcelony jako své boty, v minulosti na ni i triumfoval a nasbíral několik umístění na stupních vítězů. Návrat mu ale zatím nevychází podle představ, na domácím okruhu ho dokonale převálcoval týmový kolega Ocon. Po nedotažené strategii na jednu zastávku musel Španěl do boxů podruhé a skončil až 17. Hrozivé…