GP Brazílie: vyhrál Verstappen, jezdci Ferrari se navzájem vyřadili a Hamilton dostal trest!

Fantastickou podívanou nabídla Velká cena na okruhu Interlagos, jejíž závěr doslova rozmetaly výjezdy safety caru: jeden z nich musel na dráhu po vzájemné kolizi jezdců Ferrari. Vítězem se nakonec stal Max Verstappen před Pierrem Gaslym a Lewisem Hamiltonem, který ale za kontakt s Albonem dostal trest pěti sekund a třetí místo tak získal Carlos Sainz! Jedná se o první Španělovy stupně v F1 v kariéře, Hamilton klesl na sedmé místo.

Štítky: GP Brazílie výsledky Zveřejněno 17. 11 2019 — Lukáš Štěrovský

Letošní Velká cena Brazílie vypadala zpočátku jako pořádná taktická bitva. Hamilton na startu překonal Vettela, dařilo se také Leclerkovi, který po startu ze 14. příčky byl už v 10. kole na 6. místě. Mezitím dostal Ricciardo trest pěti sekund za to, že ve 4. zatáčce poslal z dráhy ven Magnussena.

Drama přišlo po prvním pit stopu Verstappena. Ten z vedení zajel k mechanikům o kolo později než Hamilton, jenže byl na výjezdu z boxové uličky zbrzděn Kubicou (za což Polák vyfasoval trest pěti sekund) a red bull se vrátil až za mercedesem. Verstappen ale Hamiltona hned na cílové rovince zdolal, protože Brit neměl k dispozici rekuperační systémy.

Hodně se šachovalo s pneumatikami a taktikou, v jakém pořadí nasadit tu či onu sadu. Jenže všechny předpoklady poslal necelých dvacet kol před koncem z okna Bottas, jemuž začal hořet motor a na dráhu musel safety car. Verstappen chytře využil najetého náskoku a zajel k mechanikům pro čerstvou měkkou sadu, zatímco Hamilton zůstal na dráze na opotřebované střední směsi.

Po restartu si Nizozemec přebral vedení v odvážném nájezdu do první zatáčky, navíc na třetí místo se dostal Albon a premiérové stupně vítězů byly na dosah. Totální fiasko zažilo Ferrari. Leclerc v Sennových esíčkách předjel Vettela, ten se mu na rovince ke 4. zatáčce pokusil manévr oplatit, ale došlo ke kontaktu a oba jezdci museli odstoupit.

Na dráhu tak znovu musel safety car a i přes množství trosek došlo dvě kola před cílem k restartu. Hamilton, který využil zpomalovacího vozu k zastávce u mechaniků, rychle zdolal Gaslyho, ale při pokusu o předjetí druhého Albona v jedné z vlásenek chyboval a oba spolu kolidovali. Zatímco pilot Red Bullu se propadl na chvost, Hamilton pokračoval s poškozeným předním křídlem a v cíli opět málem znovu předjel druhého Gaslyho. Brit ale vzápětí dostal trest pěti sekund a pódium tak přišel.

Z vítězství se tak radoval Max Verstappen, premiérové pódium mají na kontě Pierre Gasly a Carlos Sainz, ten navíc výsledek zajel po startu z konce pole Sainz. Bodovaly také oba vozy týmu Alfa Romeo.

Výsledky GP Brazílie

Poř. Pilot Tým/Motor Odstup
Max Verstappen Red Bull/Honda 71 kol
Pierre Gasly Toro Rosso/Honda -6.077
Lewis Hamilton* Mercedes -6.139
Carlos Sainz Jr. McLaren/Renault -8.896
Kimi Räikkönen Alfa Romeo/Ferrari -9.452
A.Giovinazzi Alfa Romeo/Ferrari -10.201
Daniel Ricciardo Renault -10.541
Lando Norris McLaren/Renault -11.204
Sergio Pérez Racing Point/Mercedes -11.529
10  Daniil Kvjat Toro Rosso/Honda -11.931
11  Kevin Magnussen Haas/Ferrari -12.732
12  Nico Hülkenberg Renault -13.059
13  George Russell Williams/Mercedes -13.599
14  Romain Grosjean Haas/Ferrari -14.247
15  Alexander Albon Red Bull/Honda -14.927
16  Robert Kubica Williams/Mercedes 1 kolo
17  Sebastian Vettel Ferrari 6 kol
18  Lance Stroll Racing Point/Mercedes 6 kol
19  Charles Leclerc Ferrari 6 kol
–  Valtteri Bottas Mercedes neklasifikován

*penalizace pěti sekund po skončení závodu

Diskuse k článku

Napsat komentář