Vítězové a poražení Grand Prix Mexika

71 kol Velké ceny Mexika nabídlo taktickou bitvu, kterou ovládl Max Verstappen a Red Bull. Nizozemec tak výrazně zvýšil šance na zisk titulu. Co všechno se ale dělo za ním?

Štítky: GP Mexika Zveřejněno 8. 11 2021 — Lukáš Štěrovský

Vítězové

Max Verstappen

Vzhledem k tomu, že kolega Pérez nezdolal Hamiltona a Bottas Red Bull připravil o nejrychlejší kolo, nebyl výsledek závodu pro Verstappena tak dokonalý, jak by býval mohl. Po slabším výkonu v kvalifikaci jde však o důležitý triumf – pro který si navíc Nizozemec dojel s pohodlným náskokem. Jediný risk nastal v první zatáčce po startu, ve které zdolal oba mercedesy…

Pierre Gasly

Skvělé čtvrté místo Pierra Gaslyho nejenže zvýšilo jeho šance na návrat do některého z předních týmů, ale také zajistilo týmu AlphaTauri v boji o celkové páté místo stejné bodové konto, jako má Alpine. O to víc může stáj mrzet nepovedený víkend Yukiho Tsunody, který vypadl už v úvodním kole.

Ferrari

Obě ferrari sice byla v kategorii „nejlepší ze zbytku světa“ poražena Pierrem Gasly, ale Scuderii to tentokrát může být jedno. Po chabém výsledku McLarenu se italský tým vrátil na třetí místo v Poháru konstruktérů, o který přišel v Monze.

Sebastian Vettel

Němcovi pomohl zmatek v první zatáčce, stejně jako předzávodní penalizace soupeřů, které je odsunuly na chvost roštu. Bez nich by určitě neporazil oba mclareny… Ale na kdyby se nehraje. Vettel skončil pouze za týmy soupeřícími o titul, Gaslym a oběma ferrari. V současnosti asi maximum Astonu.

Kimi Räikkönen

Fin si závěr kariéry užívá. V Mexiku získal čtyři body pro Alfu Romeo, přitom po startu jej předjel týmový kolega Giovinazzi, jenž nakonec skončil mimo bodovanou desítku. Icemanovy zkušenosti jej ale dokázaly dostat vpřed a výsledkem bylo čtvrté umístění na bodech v letošním roce.

Poražení

Mercedes

Třetí závodní víkend po sobě ztratil Hamilton body ve prospěch Verstappena. V Mexiku byla situace o to bolestivější, že v kvalifikaci Stříbrné šípy dominovaly a největší šanci nabídl Red Bullu hned po startu Bottas. Fin místo Verstappena pokrýval Hamiltona, což umožnilo Nizozemci dostat se na první příčku. Po kolizi s Ricciardem byl Bottas mimo šanci na boj o stupně vítězů, Hamilton tak zůstal na red bully sám…

Pokud Brit prohraje i v Brazílii, bude Nizozemci po zbytek roku stačit dojíždět na druhém místě za Hamiltonem, a stejně získá titul. Situace začíná být pro Mercedes kritická.

Antonio Giovinazzi

Po startu z 11. příčky se Ital posunul o pět pozic. Takový výsledek by se mu hodil ve snaze udržet si sedačku pro další sezonu. Jenže tempo jeho alfy postupně klesalo, za což mohla i brzká zastávka. Výsledkem bylo nebodované místo a zklamání…

McLaren

Penalizace Landa Norrise a Ricciardova chyba v první zatáčce odsoudily mclareny k boji o pozice hlouběji v poli, než na co jsou ve Wokingu nyní zvyklí. Britská stáj přišla o třetí místo v Poháru konstruktérů a bude pro ni velice těžké jej opět získat nazpátek.

Alpine

S tím, jak se blíží ke konci sezona 2021, uvadá i tempo Alpinu. Kam se podělo Maďarsko, kde francouzská stáj vyhrála a s dalším pilotem bojovala o pódium? V Mexiku tým ztratil náskok v souboji o páté místo v Poháru konstruktérů a do konce roku se pořádně zapotí.

Yuki Tsunoda

Největší smolař uplynulého víkendu. Posuďte sami: penalizace za překročení komponent pohonné jednotky, incident v kvalifikaci, kdy „zbrzdil“ oba red bully, za což mu bylo vyčiněno… a kolize hned v první zatáčce, po které musel odstoupit. Japonec nezažívá snadný rok. Za většinu chyb si ale může sám.