Zmatené vedení F1 nestíhá zavést nový formát kvalifikace včas

Nový kvalifikační formát nestihne být zaveden do prvního závodu sezony. Podle Bernieho Ecclestona bychom se mohli dočkat změny nejdříve v GP Španělska. Na základě původního plánu se tak mělo stát už během úvodního závodu v Austrálii. Tento týden bylo oznámeno, že se týmy dohodly na odlišném systému kvalifikace. Piloti by v každé části postupně vypadávali…

3 Štítky: kvalifikace Zveřejněno 27. 02 2016 — Marie Tomšíková

Nový kvalifikační formát nestihne být zaveden do prvního závodu sezony. Podle Bernieho Ecclestona bychom se mohli dočkat změny nejdříve v GP Španělska. Na základě původního plánu se tak mělo stát už během úvodního závodu v Austrálii.

Tento týden bylo oznámeno, že se týmy dohodly na odlišném systému kvalifikace. Piloti by v každé části postupně vypadávali po devadesáti sekundách. Tento návrh zatím nemá konkrétní podobu a nebyl schválen Světovou radou motorsportu, která zasedá 4. března. Ovšem FIA potvrdila, že pokud tento návrh projde, bude zaveden již v prvním závodě sezony.

Bernie Ecclestone ale upozornil na skutečnost, že kvůli změnám v softwaru nový kvalifikační formát přichází v úvahu až v polovině května během Velké ceny Španělska. “Nový kvalifikační formát se nestihne připravit včas. Do začátku sezony nemáme šanci zajistit potřebný software. Není to snadné, změna ale může přijít ve Španělsku. V Austrálii zůstane vše při starém.”

Držiteli komerčních práv F1 se ale nový formát kvalifikace nezamlouvá, jeho představa je zcela odlišná. “Snažím se zamezit situacím, kdy nejrychlejší pilot ovládne kvalifikaci a po startu zmizí v dáli. Když je jezdec rychlý v kvalifikaci, nemůžeme očekávat, že v závodě bude pomalý.

Navrhoval jsem úplně jednoduchou věc. Kvalifikace by zůstala ve stejné podobě. Kdyby někdo získal pole position a vyhrál poslední závod, tak by dostal časovou penalizaci. Do vedení by se musel probojovat, a tak by to bylo po celou sezonu. To by zajistilo vzrušující závody,“ prohlásil Bernie Ecclestone.

Týmy ovšem jeho myšlenku odmítají.

Čtěte dále: Názor: Proč chtějí měnit solidní formát kvalifikace?

Motorsports: FIA Formula One World Championship 2015, Grand Prix of Spain, #6 Nico Rosberg (GER, Mercedes AMG Petronas Formula One Team), #5 Sebastian Vettel (GER, Scuderia Ferrari), #44 Lewis Hamilton (GBR, Mercedes AMG Petronas Formula One Team), *** Local Caption *** +++ www.hoch-zwei.net +++ copyright: HOCH ZWEI +++

V Austrálii bude vše při starém, ve Španělsku by ale mohlo dojít ke změně formátu kvalifikace

Diskuse k článku

Napsat komentář