Ecclestone podle mnichovských žalobců nebyl vydírán, ale uplácel

Bernie Ecclestone v Mnichově čelí obvinění z korupce bývalého bankéře Gerharda Gribkowskyho. Žalobci odmítli jeho verzi, že se stal obětí vydírání.

1 Štítky: Bernie Ecclestone Gerhard Gribkowsky Zveřejněno 4. 05 2014 — Filip Fikejz

Bernie Ecclestone v Mnichově čelí obvinění z korupce bývalého bankéře Gerharda Gribkowskyho. Žalobci odmítli jeho verzi, že se stal obětí vydírání.

Německý vyšetřovatel při čtvrtečním pokračování soudního procesu v Mnichově odmítl verzi Bernieho Ecclestona, že se Angličan stal obětí vydírání. Šéf formule 1 čelí obvinění z korupce při prodeji televizních práv na přenosy z F1. Údajně zaplatil 44 milionů dolarů německému bankéři Gerhardu Gribkowskymu, aby umožnil prodej podílu německé banky na televizních právech společnosti CVC Capital Partners. Ta Ecclestonovi slíbila uchování vlivu v F1.

Třiaosmdesátiletý Ecclestone přiznal, že bývalému šéfovi řízení rizik banky BayernLB skutečně zaplatil, ale údajně to bylo proto, že ho Němec vydíral kvůli Angličanovým problémům s daněmi v domovské Velké Británii. Podle žalobců je na toto obvinění málo důkazů. „Nikdy nebylo jasné, jakou měla toto vyhrožování podobu,“ řekl Martin Bauer, státní zástupce, který se případem zabývá od zatčení Gribkowskyho v roce 2011.

Gribkowsky byl za svou roli v celé záležitosti zatčen na osm a půl roku. Soudce tehdy ve své závěrečné řeči uvedl: „Jsme přesvědčeni, že hnacím motorem v celé záležitosti byl pan Ecclestone.“ Stejný soudce předsedá senátu i nyní při Ecclestonově procesu. Bývalý německý bankéř má přijít svědčit při příštím líčení v pátek.

Ecclestone popírá veškerá obvinění, slyšení byl znovu přítomen, mezi hosty byla i jeho nynější manželka Fabiana Flosi. Tento proces ohrožuje nejen Ecclestonovu kontrolu nad F1, ale také svobodu, protože bude-li shledán vinným, hrozí mu až deset let vězení. Je obviněn z korupce a podněcování k porušování povinnosti při správě cizího majetku.

K údajnému uplácení mělo dojít mezi červnem 2006 a prosincem 2007. Proces bude pokračovat 9. května a měl by skončit 16. září.

Diskuse k článku

Napsat komentář