Jaké tresty lze vlastně uložit? I napomenutí je trestem

Napomenutí pro Lewise Hamiltona za přejetí pásu mezi vjezdem do boxů a závodní dráhou někteří interpretují tak, že "unikl trestu". Není to přesné. Pravidla Lewis Hamilton totiž porušil a byť to zní divně, byl potrestán, byť jen napomenutím.

1 Štítky: FIA Penalizace Zveřejněno 23. 07 2018 — GPF1.cz

Udělit lze následující tresty:

  • Časový trest 5 sekund
  • Časový trest 10 sekund
  • Průjezd boxy
  • Penalizace 10 sekund stop & go
  • Jakákoli časová penalizace
  • Napomenutí
  • Pokles určeného počtu míst na startu dalšího závodu
  • Diskvalifikace
  • Zákaz startu v dalším závodě

Sportovní komisaři si mohou tedy libovolně vybírat. Pokud se komisaři rozhodnou pro určitý trest, například časový trest 10 sekund, neexistuje prostředek, který by sportovní komisaře donutil své rozhodnutí upravit (například na 5 sekund) nebo zcela zrušit. S výjimkou posledních dvou trestů se totiž proti žádné penalizaci nedá odvolat.

A ačkoli to nikdy nepřiznají, vždy komisaři nepochybně přemýšlí nad tím, jaký následek vybraný trest bude mít. Bottas byl v cíli GP Německa za Hamilton s rozestupem 4,535 sekundy. Kdyby Hamilton dostal prakticky nejmírnější možný časový trest 5 sekund, spadl by na druhé místo a vítězem by se stal Bottas.

Zajímavé je, že komisaři vlastně mohou udělit jakýkoli časový trest. Kdyby ale Hamiltonovi dali trest například 3 sekundy, byl by nekonzistentní s historickými penalizacemi a FIA by čelila ještě větší kritice než dosud.

Diskuse k článku

Jeden komentář: “Jaké tresty lze vlastně uložit? I napomenutí je trestem”

  1. Rendy napsal:

    Udělali správně, že to nechali s napomenutím a o tom, že rozhodují tak, aby moc neovlivnili šampionát není třeba diskutovat. Vettel už měl „jen“ napomenutí několikrát a třeba loni mu v Baku za úmyslné naržení do Lewise dali trapných 10s a to ještě po tom, co věděli kolik ztratil Lewis v boxech díky špatně nasazenému chrániči hlavy. 😉

Napsat komentář