Mosley a Ecclestone zase spolu

Co bylo cílem jejich televizního vystoupení?

Štítky: Bernie Ecclestone Max Mosley Zveřejněno 19. 10 2015 — Tomáš Richtr

Vizionáři nutné změny, nebo dva zasloužilí umělci na pokraji své kariéry snažící se o poslední vystoupení? Přesně tak může působit rozhovor, který velmi netradičně ve společném tandemu poskytli Bernie Ecclestone a bývalý šéf FIA Max Mosley německé televizi ZDF.

Historie obou vydá na mnoho knih. Ostatně, Max Mosley letos tu svou vydal a je to zajímavé čtení, které přirozeně popisuje Mosleyho studia a začátky v motorsportu. A jeho pakt a jakési souznění mezi ním a Berniem Ecclestonem.

Ti dva převzali nadvládu nad světem F1 na mnoho desítek let. Pak ale v roce 2009 přišel Max Mosley o pozici šéfa Mezinárodní automobilové federace a dnešní verze Bernieho Ecclestona si připadá válcována týmy právníků a v poslední době silnými automobilkami.

Na jejich vliv upozorňoval Max Mosley celá léta. A s nástupem hybridních pohonných jednotek síle automobilek narostla do takových rozměrů, že i FIA a majitel marketingových práv si připadají bezmocní.

Ve společném vystoupení Max Mosley a Bernie Ecclestone vyslali do světa další vlnu silné kritiky proti současnému stavu F1.

“Pokud se z F1 stane místo závodů lidí soutěž inženýrů, přijde tato soutěž o tu nejdůležitější složku,” říká například Mosley.

“Pojďme roztrhat současná pravidla,” přitakává Ecclestone. “Dejme dohromady pár chytrých chlapíků a pojďme napsat nová pravidla F1.”

Velice dobří pamětníci možná té nejšťavnatější éry formule 1 od 70. po 90. léta si samozřejmě stýskají po starých dobrých dobách. Otázkou ale zůstává, co svým společným veřejným vystoupením sledují?

Ohrozit jím pozici automobilek mohou fakt jen těžko. Média si z jejich rozhovoru vezmou to nejzajímavější a řádně předhodí hladovým masám publika k přežvýkání. Ale to jsou vždy akce, které mají krátkou životnost. Pravidla F1 se na čistém papíře od nuly psát rozhodně nebudou. Max Mosley navíc nemá v životě F1 žádnou výkonnou roli, takže ze své pozice dokáže ovlivnit velmi málo.

Při pohledu z velké výšky se ale ve světě F1 dějí velmi zajímavé věci: plíživý had v podobě stížnosti dvou nezávislých týmů směrem k Evropské komisi, která může dopadnou všelijak. Pád (ne odchod, ale pád) Red Bullu a Toro Rosso je reálným rizikem. Mercedes a Ferrari mají zdá se v ruce všechny trumfy. Prezident FIA Jean Todt není v médiích ani slyšet ani vidět (nejde li zrovna o šampionát formule E). A Ecclestonův šéf, společnost CVC Capital Partners, zvažuje prodej svého podílu v F1 zájemcům z Kataru, USA nebo Ruska.

Zmíněná kniha Maxe Mosleyho krásně popisuje motivaci autora a Bernieho Ecclestona při různých nátlakových akcích a veřejných vystoupeních v sedmdesátých a osmdesátých letech. S odkazem na ni je tedy zřejmé, že Ecclestonův a Mosleyho záměr je podstatně vyšší než jen ukázat se v televizi. A nesporně vyšší než jen podpořit svého starého přítele v propagací knihy u blížících se vánočních prodejů. V dálce za humny se to blýská jako nad posvátným Mordorem na znamení blížící se silné politické bitvy o moc.

K jakému reálnému nepříteli ale Mosley s Ecclestonem hovořili? Za účelem strhnutí veřejného mínění na svou stranu? Nebo posílali vzkaz někomu silnějšímu v době, když veřejné mínění se dnes rozbíjí o jednu aféru za druhou, a to bez efektu? Nevíme úplně stoprocentně. Nezbývá, než sledovat události dalších týdnů a měsíců.

Diskuse k článku

Napsat komentář