V Japonsku o vítězi rozhodl start. Vyhrál Rosberg před Verstappenem

Nico Rosberg tak opanoval celý víkend na Suzuce, když stylem start-cíl vyhrál i nedělní závod. Druhým místem se blýskl Verstappen, jež za zády udržel Hamiltona dotírajícího zpět na čelo po špatném úvodu. Mercedes rovněž získal třetí Pohár konstruktérů v řadě. Německý pilot položil základ vítězství hned na startu, který se mu oproti stájovému kolegovi vyvedl…

Štítky: výsledky Zveřejněno 9. 10 2016 — Josef Nekvinda

Nico Rosberg tak opanoval celý víkend na Suzuce, když stylem start-cíl vyhrál i nedělní závod. Druhým místem se blýskl Verstappen, jež za zády udržel Hamiltona dotírajícího zpět na čelo po špatném úvodu. Mercedes rovněž získal třetí Pohár konstruktérů v řadě.

Německý pilot položil základ vítězství hned na startu, který se mu oproti stájovému kolegovi vyvedl na výbornou. A tak zatímco Nico Rosberg uhájil první místo, Lewis Hamilton se propadl až za Kimiho Räikkönena na místo osmé a musel se probíjet zpět. Skvěle odstartoval též Sergio Pérez, který dokonce figuroval na třetím místě. Za něho se poté zařadil Sebastian Vettel a na Mexičana si vyšlápl v nájezdu do třetího kola. Úspěšně.

Toto pořadí vydrželo do prvních pit stopů. Jako první se ve stejném kole ke svým mechanikům podívali jezdci Red Bullu v čele s Maxem Verstappenem. Jen o kolo později si pro čerstvou sadu dojel i lídr závodu Rosberg následován jezdci Ferrari. Důležitý moment přišel se zastávkou Lewise Hamiltona. Do té doby před ním jedoucí Kimi Räikkönen se po své zastávce zdržel v boji s Pérezem a Palmerem, a to znamenalo, že při výjezdu Brita z boxové uličky se jeho Ferrari objevilo až za Mercedesem.

Taktická bitva pokračovala druhými pit stopy a znovu byl v hlavní roli Räikkönen. Ferrari jej pro čerstvé pneumatiky stáhlo dříve s cílem předstihnout Daniela Ricciarda. To se povedlo, nicméně zásluhou mechaniků Red Bullu, kteří Australana zdrželi v boxech o zhruba tři sekundy déle. Ještě v úplném závěru závodu si to o druhé místo rozdali Max Verstappen s Lewisem Hamiltonem. Brit zaútočil v nájezdu do šikany, ale Nizozemec se pohotovým obraným manévrem ubránil.

Nespokojená s výsledkem zcela jistě bude domácí Honda, která v kooperaci s McLarenem dnes vybojovala pouze šestnácté respektive osmnácté místo. Raritou také je, že cíl závodu protnulo všech dvaadvacet vozů a sportovní komisaři nemuseli řešit žádný přestupek. Jediným drobný incident zaznamenal Esteban Gutierréz, který se v souboji s Carlosem Sainzem roztočil v závěrečné šikaně. Faktem také je, že se Mercedes po dnešním závodě stává vítězem Poháru konstruktérů.

Výsledky GP Japonska:

Nejrychlejší kolo: Sebastian Vettel – Ferrari: 1:35,118 (36/53)

Nejrychlejší kolo: Sebastian Vettel – Ferrari: 1:35,118 (36/53)

Podrobný průběh závodu je k dispozici níže (po kliknutí na tlačítko „Všechno“):


Čtěte dále: Nenapravitelný Hamilton. Po kvalifikaci odmítl odpovídat na dotazy novinářů

Diskuse k článku

Napsat komentář