Double pro Red Bull! V Malajsii vyhrál Ricciardo, Hamiltona zradila pohonná jednotka

Velká cena Malajsie nabídla úchvatnou podívanou plnou zvratů. Z vítězství se nakonec radoval Daniel Ricciardo před Maxem Verstappenem a Nikem Rosbergem, který po kolizi v úvodní zatáčce prvního kola předvedl solidní stíhací jízdu. Smůlu naopak měl kolega Hamiltona, který pro poruchu agregátu odstoupil z prvního místa. Pořádně těsno bylo hned v první zatáčce po startu. Vettel…

7 Štítky: výsledky Zveřejněno 2. 10 2016 — Lukáš Štěrovský

Velká cena Malajsie nabídla úchvatnou podívanou plnou zvratů. Z vítězství se nakonec radoval Daniel Ricciardo před Maxem Verstappenem a Nikem Rosbergem, který po kolizi v úvodní zatáčce prvního kola předvedl solidní stíhací jízdu. Smůlu naopak měl kolega Hamiltona, který pro poruchu agregátu odstoupil z prvního místa.

Pořádně těsno bylo hned v první zatáčce po startu. Vettel se ponořil pod Verstappena na vnitřek zákruty, jenže šel na brzdy příliš pozdě a trefil Rosberga, který se propadl na samý chvost pole. Němec incident odnesl zlomeným závěsem kola a odstoupením ze závodu.

První tak byl Hamilton před Ricciardem. Verstappen rychle překonal Péreze a Räikkönena, čímž se posunul na třetí místo. V šestém kole došlo stejně jako po startu na virtuální safety car, když na Grosjeanově haasu selhaly brzdy. V tento moment se rozdělily strategie na čele: Verstappen a další včetně Rosberga zajeli k mechanikům, Ricciardo a Hamilton zůstali na dráze.

Po prvních zastávkách všech jezdců vedl Verstappen před Hamiltonem a Ricciardem. Nizozemec brzy nato zajel znovu do boxů a vrátil se na třetím místě. S rozdílnou strategií stíhal vedoucího Hamiltona, ale do cesty se mu postavil týmový kolega, s nímž Verstappen ve tvrdém, ale férovém souboji, nakonec prohrál.

Vzápětí explodovala pohonná jednotka Lewise Hamiltona, což spustilo další fázi virtuálního safety caru. Oba red bully zajely k mechanikům pro čerstvé pneumatiky, stejně jako jezdci za nimi. O drama se v závěrečné fázi závodu postaral hlavně Nico Rosberg, který se propracoval před třetího Räikkönena manévrem, za který si vysloužil desetivteřinovou penalizaci. Do cíle si ale po stíhající jízdě dovezl větší náskok, a tak mu třetí příčka zůstala.

Zdálo se, že Verstappen by mohl zkusit zaútočit na Ricciarda, k dalšímu souboji už ale nedošlo. Australan tak získal první výhru od roku 2014, celkově čtvrtou v kariéře. Nico Rosberg bronzovou příčkou navýšil náskok ve vedení šampionátu na hodnotu 23 bodů.

Výsledky GP Malajsie:

ctwbcvxxeaa4yb5

Nejrychlejší kolo: Nico Rosberg (Mercedes) – 1:36,424 (44/56)

ctv4ki4xyaarocn ctvx_d8xyaabc0kctv5govxgaamwup ctv7bcgwgaay4mg ctv-h8qxeaqddkh ctwbqsiwyaabkrt ctwbza9wgaamrk2Podrobný průběh závodu je k dispozici níže (po kliknutí na položku „Všechno“):

Čtěte dále: Video: Sestřih kvalifikace na Velkou cenu Malajsie

Diskuse k článku

Napsat komentář