Suverénní Hamilton! Za mokra si dojel pro další triumf na domácí trati

Lewis Hamilton nedal na Silverstone soupeřům sebemenší šanci. Poradil si se všemi nástrahami okruhu a dojel si pro čtvrté vítězství na domácí trati. Na stupních vítězů ho doplnili Nico Rosberg a Max Verstappen. Britský Silverstone si pro piloty připravil velmi náročné podmínky. Před začátkem se na trať přihnala vydatná přeháňka a závod byl vyhlášen jako…

Štítky: výsledky Zveřejněno 10. 07 2016 — Marie Tomšíková

Lewis Hamilton nedal na Silverstone soupeřům sebemenší šanci. Poradil si se všemi nástrahami okruhu a dojel si pro čtvrté vítězství na domácí trati. Na stupních vítězů ho doplnili Nico Rosberg a Max Verstappen.

Britský Silverstone si pro piloty připravil velmi náročné podmínky. Před začátkem se na trať přihnala vydatná přeháňka a závod byl vyhlášen jako mokrý. Všichni museli nasadit modře zbarvené pneumatiky a startovalo se za safety carem.

Zpomalovací vůz zajel do boxů v šestém kole a velká část startovního pole nasadila pneumatiky do přechodných podmínek. Jako první na mokro doplatil Pascal Wehrlein. Pilot Manoru doslat smyk, vyjel mimo trať a uvízl ve štěrku. Tím pro něj závod skončil a ředitelství závodu na pár kol povolalo virtuální safety car, který zbývajícím jezdcům včetně dua Mercedesu nabídl zastávku v boxech v podstatě zadarmo.

Jako další chybovali a na okamžik vyjeli mimo trať například Rio Haryanto nebo Valtteri Bottas. Šťastný víkend na sebou nemá ani Marcus Ericsson. Po nehodě ve třetím tréninku musel startovat z boxů. O několik kol později pilot Sauberu dostal pokyn zpomalit a kvůli potížím s motorem zajet do boxů, kde odstavil svůj monopost.

Bojovalo se v podstatě napříč celým startovním polem. Krásný souboj předváděli piloti ve druhé polovině první desítky, ale i na čele byli diváci svědky velké bitvy o druhé místo. Prozatím situace dopadla lépe pro Maxe Verstappena, který se díky odvážnému manévru dostal před Nika Rosberga. V šestnáctém kole jako první Sebastian Vettel zajel do boxů pro suché pneumatiky, později ho následovalo celé startovní pole. Vettel ale nezvládl jízdu na mokré trati, vyjel mimo bílé čáry a navíc se dostal do hodin.

Podobných chyb se dopouštěla velká část pilotů, hlavně v první zatáčce. Právě zde udělal chybu Fernando Alonso, následoval divoký výlet do štěrkové zóny, ale v závodě mohl pokračovat. Do podobných potíží se dostal i Rio Haryanto, ale pro pilota Manoru to znamenalo konec závodu.

Velmi těsné to bylo i nadále mezi Maxem Verstappenem a Nikem Rosbergem. Tento souboj trval několik kol a nakonec zvítězil silnější Mercedes. O něco ostřejší to bylo mezi Sebastianem Vettelem a Felipem Massou. Vettel vyvezl Massu mimo trať a za tento prohřešek dostal pětisekundovou penalizaci.

Lewis Hamilton si postupně vybudoval několikasekundový náskok. Postupně ho stahoval Nico Rosberg, ale šest kol před cílem hlásil svému týmu problémy s převodovkou, ztratil několik sekund a opět měl co dělat s Maxem Verstappenem. Německý pilot dostal z boxové zídky informace, jak vyřešit tento problém, a to by mohlo znamenat penalizaci a ztrátu druhého místa.

Hamilton bez problémů udržel svůj náskok a k radosti domácích fanoušků získal další vítězství v Grand Prix Velké Británie. Navíc stáhl ztrátu na prvního Rosberga na čtyři body v šampionátu!

Aktualizace: Nico Rosberg byl nakonec potrestán penalizací deseti vteřin. Více informací zde.

Výsledky GP Velké Británie:CnAf3N9XgAA7qUz

CnALv9pWcAAL_le

CnAMh8yWcAAXCwt

CnAYRLLW8AAQfOw

CnAR3McXEAAhBXT

CnAZo7fWAAALiq6

CnAZo7fWAAALiq

CnAU1W0XYAAzEIK

CnAhiV7WEAAluXSPodrobný průběh závodu je k dispozici níže:

Čtěte dále: Video: Sestřih kvalifikace na Grand Prix Velké Británie

Diskuse k článku

Napsat komentář