V Monaku slavil Hamilton. Red Bull znovu připravil Ricciarda o vítězství

Drama a chaos umocněný množstvím vody na trati nejlépe zvládl Lewis Hamilton před Danielem Ricciardem, jemuž plány na vítězství zhatil tým špatnou zastávkou v boxech. Na stupních vítězů v Monaku stanul také Sergio Peréz. Monacké království v neděli přivítalo aktéry závodu změnou klimatických podmínek. Na okruh v Monte Carlu se totiž snášely provazy vody, a tak…

11 Zveřejněno 29. 05 2016 — GPF1.cz

Drama a chaos umocněný množstvím vody na trati nejlépe zvládl Lewis Hamilton před Danielem Ricciardem, jemuž plány na vítězství zhatil tým špatnou zastávkou v boxech. Na stupních vítězů v Monaku stanul také Sergio Peréz.

Monacké království v neděli přivítalo aktéry závodu změnou klimatických podmínek. Na okruh v Monte Carlu se totiž snášely provazy vody, a tak ředitelství závodu sáhlo ke startu za safety carem. Všechna auta tedy startovala na pneumatikách do extrémního mokra, přičemž strategické záměry tudíž byly rozmetány na kusy.

Už před startem proto bylo prakticky jasné, že se v Monaku bude žlutit jako o závod. A první vyvěšení žlutých vlajek přišlo prakticky souběžně v době, kdy Bernd Mayländer s vozem safety caru opouštěl trať. Postaral se o to Jolyon Palmer na cílové rovince. Zanedlouho jej následoval Räikkönen v zatáčce u Grand Hotelu a problémy měli i další, přičemž za zmínku stojí pozdější havárie Maxe Verstappena, který potřetí o tomto víkendu nezvládl úzké ulice Monte Carla.

Minulý víkend to byli jezdci Mercedesu, nyní tým z opačného konce výsledkové listiny. Jezdci Sauberu se do sebe v závěru závodu pustili v La Rascasse a i nyní to znamenalo konečnou pro oba aktéry.

Na čele se po startu s přehledem držel Daniel Ricciardo, ale za ním se děly věci. Nico Rosberg už od počátku nebyl rychlý a tým se proto rozhodl upřednostnit Lewise Hamiltona a umožnil mu stíhat Ricciarda, který v té době měl náskok třinácti sekund. Déšť v Monaku ustal a trať začala s postupem času osychat. K hromadnému přezouvání na slicky došlo před polovinou závodu, ale proti tomuto trendu vystoupil Hamilton, který s týmem posečkal na pneumatikách do extrémního mokra a posunul svůj pit stop.

Když Hamilton zastavil v boxech pro pneumatiky do sucha, o kolo později ho z toho samého důvodu následoval i Ricciardo. Red Bull svou zastávku ale vůbec nezvládl, nepřipravil obutí a naopak připravil Ricciarda o první příčku. Tito dva si to pak rozdali kolo na kolo o chvíli později, ale Hamilton si částečným zkrácením tratě pozici udržel. Jelikož monacký okruh nepřekypuje možnostmi k předjíždění, pořadí vydrželo až do konce závodu. Australan byl v cíli pořádně vytočený.

Velký úspěch zaznamenala i Force India a Sergio Peréz, který se dokázal vyšplhat až na stupně vítězů. Naopak těsně pod pódiem zůstal Sebastian Vettel, zatímco McLaren se mohl radovat z pátého místa Fernanda Alonsa. Na cílové rovince pak připravil Nico Hülkenberg o šesté místo Nika Rosberga. Desítku doplnili Sainz, Button a Massa.

Výsledky GP Monaka:CjoVfLjWUAESTQ2.jpg-largeCjoAm8vWYAAyfMq.jpg-large CjoIC6gWsAA2-o-.jpg-large CjoJ-wyWkAE0RQJ.jpg-large CjoJbDUWkAErqQQ.jpg-large CjoKJJeWYAAlpPW.jpg-large CjoLb1eWsAA1QXo.jpg-large CjoO4H2XAAA-qO8.jpg-large CjoE3dIXEAA1j1A.jpg-large CjoF0TrWsAAQOfT.jpg-largeCjoSYmwWgAEjeB9.jpg-largeCjoUkiJXAAAY6c8.jpg-large

Podrobný průběh závodu je k dispozici níže:

Čtěte dále: Obavy Mercedesu se potvrdily! Ricciardo získal monackou pole position

Diskuse k článku

Napsat komentář