GP Španělska: Vettel neudržel vedení, Hamilton vítězem

Ferrari mělo skvěle rozjetý závod, avšak na jeho konci bylo méně šťastným týmem. Lewis Hamilton zvládl bitvy v boxech i na trati a v Barceloně slaví. Po kolizích a problémech ostatních se na stupních vítězů letos poprvé objevil i Daniel Ricciardo.

5 Štítky: GP Španělska výsledky Zveřejněno 14. 05 2017 — Josef Nekvinda

Přitom základní kámen úspěchu položil Sebastian Vettel už na samotném startu závodu. Dokázal se natlačit před Lewise Hamiltona a vedoucí pozici v první zatáčce i uhájit. Velmi rychlí byli i Valtteri Bottas, Kimi Räikkönen a Max Verstappen. Všichni tři najížděli do první zatáčky vedle sebe, a to se ukázalo být příliš. Bottas pošťouchl zadní část Räikkönenova vozu a ten, aniž by mohl jinak, to samé provedl Verstappenovi na přední části. Výsledek? Bottas bez větších následků, Räikkönen a Verstappen měli utržená zavěšení a v závodě dále nepokračovali. Celý incident se obešel bez dalšího zásahu sportovních komisařů.

Na okolnosti těchto událostí doplatil Fernando Alonso, který byl vytlačen z nadějné pozice vozem Felipeho Massy vyhýbajícím se Verstappenovi, a vrátil se až na jedenácté příčce. Na celé situaci pak vydělaly oba vozy Force Indie, které se objevily na příčkách 5 a 6.

Náskok Vettela na čele závodu se stabilizoval na hranici dvou sekund na Hamiltona. Jako první k mechanikům zavítal německý šampion a oproti později stavějícímu Britovi si nechal nasadit znovu žlutě označenou sadu pneumatik. Vettel se nicméně dostal za Bottase, který jej dokázal pár kol udržet za sebou a připravit tak o drahocenné sekundy náskoku. Avšak Vettel nádherným předjížděcím manévrem finského závodníka v nájezdu do první zatáčky pokořil a znovu začal ujíždět.

Zhruba v polovině závodu vypsaného na 66 kol došlo i na virtuální safety car po kontaktu mezi Stoffelem Vandoornem a Massou. I belgický závodník skončil s utrženým zavěšením. V závěru platnosti virtuálního safety  caru zajel Hamilton podruhé do boxů pro měkkou sadu gum a hned o kolo později, již v běžném závodním režimu, i Vettel. Oba se na dráze potkali v nájezdu do první zatáčky a bylo to hodně natěsno. Došlo i na drobný kontakt, ale Vettel svou pozici nakonec uhájil. Chvíli poté se ze závodu pro technické potíže odporoučel Bottas.

Brit se ujal vedení v kole 44, Němec neměl na cílové rovince sebemenší šanci. V pozadí těchto událostí se také Daniel Ricciardo dostal na průběžné stupně vítězů a i obě force indie povyskočily o místo výše. Na tomto pořadí se už v závěru nezměnilo vůbec nic. Vyhrál tedy Hamilton před Vettelem a první stupně vítězů letos slaví i Daniel Ricciardo. Velmi cenné body za osmé místo si vysloužil Pascal Wehrlein, a to i přes pěti sekundovou penalizaci. Šestý byl v cíli klasifikován Nico Hülkenberg.

Výsledky GP Španělska:

Podrobný průběh závodu:

Diskuse k článku

Napsat komentář