33 garáží, 336 míst pro novináře, a další údaje o infrastruktuře v Soči

Že má závodní okruh v Soči délku 5,848 kilometrů nebo že má 18 zatáček (z toho 12 pravých a 6 levých), se dá lehce zjistit. Že se areál nachází na ploše 38,5 hektaru už je ale méně známá informace.

Štítky: GP Ruska Zveřejněno 27. 04 2017 — Tomáš Richtr

Vůz formule 1 dosáhl na mladém okruhu v Soči maximální rychlosti 339 km/h. Průměrná rychlost je 229 km/h. Jezdí se samozřejmě po směru hodinových ručiček a šířka trati osciluje mezi 13 a 15 metry. Autodrom ale netvoří pouze závodní dráha. Důležité jsou další součásti infrastruktury. Jmenovitě budova ředitelství závodu. V ní vedle šéfů samotného autodromu sídlí kancelář ředitele závodu, stejně jako kancelář šéfů F1, společnosti Formula One Management, která na konci loňského ze svého postu odsunula Bernieho Ecclestona. Během GP Ruska má v budově zázemí také vedení Mezinárodní automobilové federace. Samozřejmostí je IT infrastruktura nutná pro zajištění časomíry nebo komunikace. To vše je umístěno zde.

Další důležitou oblastí závodního autodromu je zázemí týmů, neboli hospitality. Ty si na evropských velkých cenách staví týmy samy prostřednictvím takzvaných motorhomů. Na vzdálených závodech, kam kamiony běžně nedojedou, je nutné mít trvalou infrastrukturu. Na autodromu v Soči je k dispozici šestnáct budov pro týmy, přičemž v přízemí je k dispozici catering a prostor pro odpočinek. Jedná se totiž o respektované místo, kde nejsou členové týmu nijak obtěžováni. V prvním patře jsou pak nezbytné kanceláře pro šéfy týmů, soukromé pokojíky pro jezdce a terasa.

Naproti těmto budovám jsou boxy. V Soči jich je 33, přičemž každá garáž má délku 17,65 metru a šířku 6,8 metru. Své boxy má FIA pro potřeby vážení monopostů F1 nebo Parc Fermé, kde jsou vozy uzamčeny na noc mezi kvalifikací a závodem. Prosto některých garáží využívá vedení F1 FOM pro své potřeby a jiné jsou určeny pro hosty VIP v takzvaném Paddock Clubu.

Nebýt novinářů, závody F1 by neměly žádné mediální pokrytí. Pro píšící novináře je ve speciálním tiskovém středisku vyhrazeno 336 míst, pro fotografy 104 místa. V budově s označením Media Centre je speciální místnost pro účely tiskových konferencí s kapacitou 80 míst. Z tohoto prostoru se mimo jiné vysílají prohlášení jezdců po kvalifikaci nebo závodě do živého přenosu, k čemuž je potřebná patřičná infrastruktura.

Závodní okruh s výjimkou Monaka musí mít vlastní zdravotnické centrum. Na ploše 497 čtverečných metrů je tu resuscitační místnost, dva menší operační sály, rentgenová laboratoř, speciální místnost pro okamžité ošetření popálenin a traumatologické centrum. Když místní lékařské centrum nestačí, dejme tomu v případě vážných poranění hlavy, do určené nemocnice je zraněný závodník přepraven z heliportu umístěném vedle zdravotnického střediska. Oblast o rozloze 30 krát 30 metrů umožňuje přistát a vzlétnout lékařským vrtulníkům. Na palubě těchto strojů je možné provádět resuscitační zásahy.

Své místo tu ale mají také diváci. Hlavní tribuna je široká 400 metrů a má osm pater.

Diskuse k článku